14 Οκτωβρίου 2009

«Ομοβροντία» καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Χωρίς κανένα σεβασμό στα ευρωπαϊκά στάνταρ στοιχειώδους, έστω, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζει η Τουρκία εκείνους τους πολίτες της που συνελήφθησαν, κρατήθηκαν ή εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές, καταδικασμένοι ή όχι από τα τουρκικά δικαστήρια, με την αναπόδεικτη κατηγορία ή μόνον με την υποψία της συμμετοχής τους σε παράνομες οργανώσεις.
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την πληθώρα (24) των καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Τουρκίας που εξέδωσε, χθες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι περισσότερες των οποίων αφορούν περιπτώσεις Τούρκων πολιτών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας με την κατηγορία ή την υποψία για συμμετοχή τους στις οργανώσεις του ΡΚΚ, της «Ντεβ Γιολ», του Επαναστατικού Λαϊκού Κόμματος (DHKP-C), του Τουρκικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος / Μέτωπο - Επαναστατική Αριστερά (ΤΗΚΡ / Γ-Devrimci Sol), της παράνομης ένοπλης οργάνωσης ΤΚΕΡ-L (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας) κ.ά.
Αλλοι απ' αυτούς έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και βρίσκονται ακόμη στις τουρκικές φυλακές, άλλοι παραμένουν έγκλειστοι για πολλά χρόνια αναμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεών τους και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν την «ενοχή» τους, ύστερα από βασανιστήρια.
Το ΕΔΑΔ, επιδικάζοντας αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αναγνώρισε ότι στις περιπτώσεις τους υπήρξε σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίως σ' ό,τι αφορά την απαγόρευση των βασανιστηρίων, του δικαιώματος της προσφυγής σε μια σύντομη και δίκαιη δίκη, της παροχής νομικής εκπροσώπησης και της δυνατότητας πρόσβασης στα κατηγορητήρια των δικαστικών αρχών.
Παραβίαση του δικαιώματος της ζωής αναγνώρισε το Δικαστήριο στην περίπτωση της Behice Alkin, που όταν ήταν 11 ετών, παίζοντας με τα άλλα παιδιά κοντά στο χωριό Ορτναμπαγκ, πάτησε μια νάρκη, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό της πόδι. Το κατηγορώ του δικαστηρίου επικεντρώθηκε στο ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής των πολιτών. Επίσης, παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή αναγνώρισε το Δικαστήριο στην περίπτωση του Gasyak και τριών άλλων εμπόρων, στην πόλη Σίζρε, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν οι συγγενείς τους, δολοφονήθηκαν από Τούρκους συνοροφύλακες.
Το Δικαστήριο έκρινε ένοχες τις τουρκικές αρχές, διότι δεν πραγματοποίησαν καμία αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου των τεσσάρων εμπόρων και επιδίκασε αποζημίωση 40.000 ευρώ και 4.000 δικαστικά έξοδα.
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα