8 Οκτωβρίου 2009

Ο Γκιουλ θέλει να πείσει τους Γάλλους

Φθάνει στο Παρίσι με το αίτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας
στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Με το αίτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό μάλης, ο πρόεδρος Γκιουλ φιλοδοξεί, κατά την παραμονή του στο Παρίσι, να πείσει την πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη της Γαλλίας ότι η Τουρκία παραμένει πιστή στην αρχική της δέσμευση να ενστερνισθεί τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης, καταβάλλοντας εργώδεις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα όσα αποκομίσαμε από την Ενωση», διαβεβαιώνει ο κ. Γκιουλ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πριν αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα. Εκεί, μαζί με τον πρόεδρο Σαρκοζί θα κηρύξουν την έναρξη του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, που φέρει τον τίτλο «Εποχή Τουρκίας», περιλαμβάνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2010.
Με την ευκαιρία αυτή και προς τιμήν του κ. Γκιουλ, ο πύργος του Αϊφελ θα είναι φωταγωγημένος έως την Κυριακή με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας, δηλαδή κόκκινο και άσπρο. Σήμερα ο κ. Γκιουλ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και αύριο στη διάρκεια γεύματος εργασίας με αμφιτρύονα τον πρόεδρο Σαρκοζί, με τον οποίο θα παραστούν το απόγευμα στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστανμπούλ, λιμάνι για δυο ηπείρους», στο Grand Palais.
Προσμετρώντας τις πιθανότητες η επίσκεψη Γκιουλ, να κάμψει οριστικά την αρνητική στάση της γαλλικής ηγεσίας έναντι της πλήρους τουρκικής υποψηφιότητας, Γάλλοι αναλυτές κρίνουν επωφελή για την Τουρκία την αλλαγή φρουράς στο γαλλικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περασμένη άνοιξη, με την τοποθέτηση του Πιέρ Λελούς. Καθώς λέγεται, ο κ. Λελούς, που υποδέχθηκε χθες τον πρόεδρο Γκιουλ στο αεροδρόμιο, στηρίζει την τουρκική ένταξη και συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Εγκεμέν Μπαΐς, τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Και ο κ. Λελούς, ωστόσο, έχει προτείνει και αυτό ως λύση τις «προνομιακές εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. κατά τα πρότυπα των σχέσεων με τη Βραζιλία». Την ειδική αξία» της χώρας του για την Ευρώπη, «που δεν είναι θρησκευτική λέσχη και γνώριζε εξαρχής ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική», επικαλείται ο κ. Γκιουλ εις απάντησιν.
Απομένει προς απόδειξη εάν ο πρόεδρος Γκιουλ θα πείσει αυτή τη φορά τη γαλλική ηγεσία ότι «οι σχέσεις Τουρκίας με την Ευρώπη είναι θεμελιωμένες στο σεβασμό προς τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου». «Η Γαλλία επικροτεί την τουρκική διαμεσολάβηση στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει απογοητευθεί με την επίμονη άρνηση της Τουρκίας να διευθετήσει την εκκρεμότητα με την Κύπρο και να αναχαιτίσει τα κύματα μεταναστών από το έδαφός της προς την Ε.Ε.», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» υπενθύμιζε χθες, ότι όταν τον Ιούνιο το θέμα της Τουρκίας μετετράπη σε προεκλογικό χαρτί της κεντροδεξιάς στη Γαλλία, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ακυρώσει το εξάμηνο πολιτιστικό αφιέρωμα για την Τουρκία. Τέλος, Γάλλοι αναλυτές αναγνωρίζουν ως θετική την πραγματοποίηση της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι, αλλά υπενθυμίζουν τον αποκλεισμό της Γαλλίας από μεγάλες οικονομικές συμφωνίες στην Τουρκία, «και από τον αγωγό Nabucco». Τον τελευταίο ίσως υποκατέστησε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες στο Καζαχστάν.

Hμερομηνία : 8/10/09
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα