9 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα Παπανδρέου στον τουρκικό λαό

Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόσο κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, όσο και κατά συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
9/10/2009

Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόσο κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, όσο και κατά συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και κάλεσε τους τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.
Ωστόσο, υπογράμμισε και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.
Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως ανέφερε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα. Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουμε πιθανούς τρόπους επίλυσης.
Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή,και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος.
Τέλος, επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του υπουργού Εξωτερικών, για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται στην Τουρκία, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη συνάντηση του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε ότι με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των ζητημάτων αυτών κάτι το οποίο γνωρίζει όπως είπε ο τουρκικός λαός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης πως οι προσπάθειες για προσέγγιση σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ο απόλυτος σεβασμός των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο το οποίο όπως τόνισε μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος όπως τόνισε, "με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η oικολογία".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου χαιρετίζοντας την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός στο πρόσωπό του.
Μηνυμάτων συνέχεια...
«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».
Με αυτές τις δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια. Μάλιστα μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.
Ethnos. Online

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα