10 Οκτωβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Αποδείξαμε ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας

Συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Τώρα εναπόκειται στην Τουρκία να αποδείξει το ίδιο, τόνισε o πρωθυπουργός
Περισσότερο από μία ώρα, αν και ανεπίσημη, διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΝΑ Ευρώπης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του επέδειξε πολιτική βούληση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, την οποία πρέπει όμως να αποδείξει και στην πράξη.
Αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μεταβεί αιφνιδιαστικά στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήθελε να δώσει δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του, με ανάληψη πρωτοβουλιών και παρουσία της χώρας στα διεθνή φόρα, με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.
Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη και το μήνυμα που έστειλε στον τουρκικό λαό, απέδειξε ότι θέλει καλές σχέσεις με την γείτονα και στηρίζει την ευρωπαϊκή της πορεία. Τώρα, εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει τα βήματα που απαιτεί η Ευρώπη, υπογράμμισε. Σημείωσε ότι όλα αυτά θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, στην περίπτωση που η Τουρκία αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαροζο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις. οι δύο άνδρες είχαν ήδη τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα, καθώς το ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου παρουσιάζει αποκλίσεις από όσα υποστηρίζει η Ελλάδα.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον Τ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του ζήτησε να πράξει το ίδιο, στηρίζοντας τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, σύμφωνα με το οποίο, θα προτείνει στην Τουρκία σύμφωνο ειρήνης, απάντησε ότι "είναι νωρίς ακόμα". Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, είπε ότι διέκρινε διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο "Ελσίνκι", σημείωσε ότι η Ελλάδα έχασε δύο ευκαιρίες, το 2004 και 2005 για να λύσει τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία.
www.enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα