10 Οκτωβρίου 2009

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ «Τον Δεκέμβριο θα την κρίνουμε»

Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

«Τον Δεκέμβριο θα γίνει σοβαρή αξιολόγηση της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ολα τα εργαλεία είναι πάνω στο τραπέζι...». Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου περιέγραψε τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη γείτονα μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί η πορεία της από την Ε.Ε., κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.
«Τα προβλήματα που πονάνε δεν πρέπει να τα κρύβουμε αλλά να τα λύσουμε», είπε για τα ελληνοτουρκικά ο Γ. Παπανδρέου στο Φανάρι. Στη φωτογραφία, με τον κ. Βαρθολομαίο
Η συνάντηση αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και ήταν αυστηρά διμερής, μόνο με την παρουσία Αγγλίδας μεταφράστριας.
Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα κατά τη συνάντηση και διέγνωσε ότι ο κ. Ερντογάν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά αυτό «θα φανεί στην πράξη». Ο κ. Παπανδρέου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και τη σκέψη του για το αν θα δεχτεί να δοθεί στην Τουρκία νέα «περίοδος χάριτος», ώστε να μην κριθεί οριστικώς τον Δεκέμβριο, αλλά ενδεχομένως τον προσεχή Ιούνιο με ενδιάμεση λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε μακρά αναφορά στην ομιλία του στην άτυπη υπουργική σύνοδο των βαλκανικών χωρών, επιμένοντας ότι το 2014 (100 χρόνια μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένας οδικός χάρτης που θα επιτρέπει σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να βρίσκονται μέσα στην Ε.Ε. Σε ερώτηση αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κ. Παπανδρέου βλέπει ένταξη των Σκοπίων αλλά και του Κοσόβου ανέφερε ότι όλοι πρέπει να κινηθούν προς την πλευρά των συναινετικών λύσεων με αμοιβαίες συνεννοήσεις.
Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό από το Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε ότι «τα προβλήματα που πονάνε δεν πρέπει να τα κρύβουμε αλλά να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε».
Ο κ. Παπανδρέου κατονόμασε ως τέτοια το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τονίζοντας ιδιαιτέρως το θέμα της Χάλκης.
Στη δήλωσή του προς τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να δουλέψει ο ίδιος πολύ σκληρά για τη λύση των προβλημάτων και έκανε ειδική αναφορά στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου το 1999.
Επιμένοντας στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, στην επανενωμένη Κύπρο, «την οποία πρέπει να απελευθερώσουμε από τις εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, τα στρατεύματα κατοχής, τις διαιρέσεις και τα τείχη».
Ο κ. Παπανδρέου έφτασε χθες το μεσημέρι στο Φανάρι, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Βαρθολομαίος και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.
Τον Ελληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ομόλογός του υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, σε μια πρώτη προσωπική γνωριμία. Ο κ. Νταβούτογλου δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να έχει ιδιαίτερη συνάντηση μετά γεύματος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.
Ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Φανάρι, πήγε στο νεκροταφείο για να επισκεφθεί το μνήμα του Ισμαήλ Τζεμ, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας την προηγούμενη δεκαετία, συνοδευόμενος από τον κ. Νταβούτογλου. *
www.enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα