8 Οκτωβρίου 2009

Τον περιμένουν στη... γωνία

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Ομπάμα και Ερντογάν έσπευσαν ο καθένας με τον τρόπο του να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ομπάμα με ταχύτητα φωτός - προτού καν επισημοποιηθεί η παραίτηση Καραμανλή- έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Παπανδρέου και να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση, που είναι βεβαίως πολύ νωρίς ακόμα να οριστικοποιηθεί.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν τηλεφώνησε προχθές το βράδυ στον κ. Παπανδρέου και του ανέφερε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες στα επείγοντα ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά και το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι η επιθυμία του κ. Ερντογάν για συνάντηση είχε συνοδευτεί από τις μαζικότερες τουρκικές παραβιάσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι (36 αεροσκάφη προχθές και 1ο χθες).
ΕΙΝΑΙ άγνωστο ακόμα ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Τον περιμένουν όμως «στη γωνία» τα εξής επείγοντα θέματα:
* Κυπριακό και ευρωτουρκικά. Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, έχει ήδη διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η υπό διαμόρφωση «διεθνής πρόταση» να μετατεθεί η επανεξέταση της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον προσεχή Ιούνιο. Η παράταση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους κ. Χριστόφια και Ταλάτ να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις τους μέχρι τον προσεχή Απρίλιο (σ.σ. πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα). Στόχος θα είναι να οριστικοποιήσουν (με μορφή Ενδιάμεσης Συμφωνίας;) τα μέχρι τότε συμφωνηθέντα(;), έτσι ώστε να κριθεί πιο άνετα η Τουρκία από την Ε.Ε. τον Ιούνιο. Στο ενδιάμεσο διάστημα η Αθήνα του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να προωθήσει την ιδέα ενός «Ελσίνκι 2» για τα ελληνοτουρκικά, με βάση τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.
* Το θέμα των Σκοπίων θα επανέλθει στο προσκήνιο από τον κ. Νίμιτς. Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικώς επέμεινε στην «κόκκινη γραμμή» σύνθετης γεωγραφικής ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Τα Σκόπια πάντως επανήλθαν χθες με πρόταση επιτάχυνσης των συνομιλιών μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα.
* Οι σχέσεις με τη Ρωσία και ειδικότερα οι οικονομικές, μέσω των ρωσικών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται να διευκρινιστούν πολύ γρήγορα και είτε θα επιταχυνθούν είτε θα επιβραδυνθούν ακόμα περισσότερο μέχρι πλήρους ακινησίας.
ΦΥΣΙΚΑ, τη μερίδα του λέοντος στην εξωτερική πολιτική θα έχει η πολιτική Παπανδρέου στην Ε.Ε., καθώς η χώρα έχει ανάγκη τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα, που ίσως θα επιτρέψει στην Αθήνα, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε νέο εξωτερικό δανεισμό χωρίς επαχθείς όρους.
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα