13 Οκτωβρίου 2009

Τι οφείλουν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος στην Ελλάδα

του Ιωάννη Κεσίσογλου*


Ο μοναδικός χάρτης του 16ου αιώνα του Τούρκου ναυάρχου Πιρι Ρέϊς, τον
οποίο τον έφτιαξε βάσει των ελληνικών χαρτών της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε όχι μόνο την Αμερική, η οποία τότε είχε μόλις ανακαλυφθεί από την ανθρωπότητα, αλλά είχε και Ανταρκτική, η οποία δεν είχε ανακαλυφθεί έως τότε
από την ανθρωπότητα. Όλα αυτά δηλώ¬νουν τις διευρυμένες γνώσεις των αρχαίων
Ελλήνων. Οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Ίνκας έχουν αυτό το κοινό στην μυθολογία
τους λευκοί άνθρωποι με γένια έφτασαν από
την Ανατολή πάνω στα πλοία τους, τους
έμαθαν πολλά πράγματα, τους εκπαίδευσαν και μετά έφυγαν.
Οι Αμερικανοί και οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες θεωρούν, ότι
το 14ο αι. π.Χ. οι Μυκηναΐοι διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό και έφτασαν στην Αμερική. Ο γνωστός Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης παραδοσιακής ιατρικής, χρησιμοποιούσε ευρέως τις μεθόδους φυτοθεραπείας και, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, είχε κάνει και κρανιοτομές, ενώ ο ιατρικός του όρκος έως και σήμερα παραμένει κατά λέξη υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς και ηθικής των ιατρών όλου του κόσμου.
Οι ανακαλύψεις των Ελλήνων στον τομέα της ιατρικής, των μαθηματικών, της φυσι¬κής, της αστρονομίας, γεωγραφίας, μηχα¬νικής, πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, όπως και στη μυθολογία, στο κρατικό σύστημα και στη θρησκεία, που κληρονόμησαν και συμπλήρωσαν οι Ρω¬μαίοι, θεωρούνταν απόλυτες και αναμφι¬σβήτητες στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ.
Η Ρώμη με το δικό της τρόπο αποδέχθηκε τον πολιτισμό της Ελλάδας, από μόνη της εθελοντικά ελληνοποιήθηκε, ενώ το εξε¬ρευνητικό πνεύμα των Ελλήνων είχε επη¬ρεάσει γενικώς τους Ρωμαίους και τους είχε αλλάξει τον τρόπο ζωής. Όλες οι αριστοκρατικές οικογένειες θεωρούσαν απαραίτητο να έχουν Έλληνα δάσκαλο, ώστε ένας μορφωμένος πολίτης, κατά την γνώμη τους, έπρεπε να μιλάει άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, η οποία απλώθηκε σε όλο τον γνωστό μέχρι τότε κόσμο από τον Ατλαντικό έως τις Ινδίες. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας του Μέγα Αλέξανδρου στη Ρόδο δημιουργήθηκε κρατικός φορέας, ενώ οι Ροδίτες, λαός ειλικρινά αφοσιωμένος στις συνταγματικές αρχές, επεξεργάστηκαν τη δική τους ναυτική νομοθεσία, η οποία στη συ¬νέχεια χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Ρωμαίους μετά την κατάκτηση από αυτούς του νησιού. Και είναι γνωστό ότι η σύγχρονη παγκόσμια νομοθεσία, βασισμένη στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, προέρχεται και είναι συνέχεια της νομοθεσίας της Ρόδου.
Ο μέγας αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Ιούλιος Καίσαρας πάντα παραδειγματιζόταν από τους έξυπνους και ευφυείς Έλληνες, οι οποίοι πάντα τον ακολουθούσαν και μαζί τους έπαιρναν και άλλους η δύναμη τους ήταν όχι λιγότερη από τη δύναμη του ιδίου
του Καίσαρα.
Η ακτινοβολία της Ελλάδας δεν μειώθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εξουσίας, ούτε έσβησε με την πτώση της Ρώμης. Ο αραβικός κόσμος είχε αφομοιώσει επίσης πολλές γνώσεις, που πήρε από τους Έλληνες, τις οποίες τις χρησιμοποίησε στη συνέχεια πρακτικά και έπειτα τις καθιέρωσε στον γραπτό λόγο. Όλα αυτά τα έχουν επισημάνει οι σταυροφόροι κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και τα αναφέρουν με έκπληξη και θαυμασμό.
Ο μεγάλος πλούτος της Ελληνικής γλώσσας και οι αφθονία των λέξεων,
μέχρι σήμερα εκπλήσσει όχι μόνο τους αρχάριους, αλλά και τους ειδι¬κούς γλωσσολόγους.
Η Ελληνική γλώσσα έγινε η γλώσσα του Χριστιανισμού, επειδή οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που δέχθηκαν το κήρυγμα του Χριστού και το διέδωσαν στη συνέχεια σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στις γειτονικές χώρες.
Η Αγία Γραφή, δηλαδή η Καινή Διαθήκη
του Ευαγγελίου - ο Ευαγγελισμός, τα διδάγματα των Αποστόλων, η Αποκάλυψη του Ιωάννη ήταν γραμμένα και διαδόθηκαν στην ελληνική γλώσσα. Στους πρώτους 5 αιώνες της Χριστιανοσύνης όλες οι θεολογικές διαφορές
επιλύονταν μόνο στην ελληνική γλώσσα.
Ο Χριστιανικός κόσμος εξαρ¬χής απαρτιζόταν κυρίως από τον κόσμο της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ορολογίας, των ελληνικών ιδεών, των ελληνικών φιλοσοφικών κατηγοριών.
Μαζί με τη γλώσσα ήρθαν και άλλα αγαθά, ξεχώρισαν οι αξίες της ελληνικής ύλης και του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χριστιανική συνείδηση και συμπεριλήφθηκαν σε χριστιανικά αισθήματα.
Με αποτέλεσμα ο ιουδαϊκό-χριστιανικός
κόσμος να μάθει την ελληνική γλώσσα και να αφομοιώσει τις ελληνικές φιλοσοφικές κατηγορίες, δίνοντας τες νέες αξίες, καινούργιο νόημα και σημασία.
Κάθε χρόνο, ακόμα από τα παλιά χρόνια, μία μέρα
πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα,
συμφωνά με το Παλαιό Ημερολόγιο, το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα, στο ναό του Παναγίου Τάφου του Κυρίου, συντελείται ένα από τα Θεϊκά θαύματα. Στη μία η ώρα αρχίζει η λιτανεία και στη συνέχεια ο Έλληνας Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, στο εσωτερικό του ναού του Πανάγιου Τάφου, στο κουβούκλιο, προσεύχεται - διαβάζει ειδική προσευχή και τότε ξαφνικά εμφανίζεται μία αστραφτερή κυματοειδής λάμψη του φωτός -και γαλάζια φωτάκια διαχέονται στο εσωτερικό του ναού και ανάβουν την ελληνική λαμπάδα. Αυτό το Φως μόνο στο πρώτο 15λετττο δεν μας καίει, διότι η γλώσσα της φλόγας του είναι κρύα. Το μυστήριο αυτό γίνεται μόνο από τον Έλληνα Πατριάρχη. Και την ίδια μέρα το Άγιο Φως μεταφέρεται σε κάθε γωνιά του χριστιανικού κό¬σμου.
Στην Βυζαντινή αυτοκρατορία του 4-6 αι. μ.Χ. ζούσαν 64 εκ. άνθρωποι, ενώ ο πλη¬θυσμός της Κίνας περιλάμβανε περίπου 20 εκατομμύρια, της Αγγλίας - γύρω στα 5 εκατομμύρια. Το μισό του παγκοσμίου χρυσού εκείνα τα χρόνια βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η μοναρχία διαμορφώθηκε σε ισχυρό σύστημα, το οποίο δίδαξε στη Δύση τις μεθόδους και τις αρχές τής οργάνωσης και διαχείρισης έτσι ώστε να διαδοθεί και να επηρεάσει όλη την Ευρώπη.
• Το Ελληνικό Βυζάντιο κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων ήταν συνδεδεμένο στενά με τη Ρωσία, στην οποία μετέδοσε τη Χριστιανική θρησκεία, το αλφάβητο και την σύνδεσε άμεσα με την Αρχαία παράδοση. Τόσο η Αρχαία Ρωσία, όσο και η Ρωσία μέχρι του πε¬ρασμένου αιώνα, πάντα θεωρούσαν τον εαυτό τους ως άμεσους κληρονόμους του Βυζαντίου, από όπου απορρέει το ρητό τους: «Τρίτη Ρώμη είναι η Μόσχα, και η τέταρτη (εννοούσαν Ρώμη) δεν θα υπάρχει ποτέ»
Στον 9 μ.Χ. αιώνα οι Έλληνες μοναχοί, τα αδέλφια Κύριλλος και Μεθόδιος, βασιζόμε¬νοι πάνω στο ελληνικό αλφάβητο, δημι¬ούργησαν το Σλαβικό αλφάβητο με καινούρια γράμματα, που τα προσάρμοσαν στους φθόγγους αυτής της γλώσσας. Στα τέλη του 10ου αι. οι ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ στον ποταμό Ντνέπρ του Κιέβου, βάπτισαν τους Σλάβους και οι πρώτοι ιερείς στις ρώσικες εκκλησίες ήταν Έλληνες. Η αποδοχή του χριστιανισμού ήταν ένα γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας, που είχε καθορίσει την μελλοντική πορεία της ανάπτυξης της Ρωσίας. Η Βάπτιση έγινε καθοριστική στη ζωή του λαού και συνέβαλε στη ευρεία διάδοση του αλφαβητισμού, στη παιδεία, στην εμφάνιση πλούσιας μεταφρασμένης από τα ελληνικά λογοτεχνίας, στη δημιουργία της ιδίας ρωσικής λογοτεχνίας καθώς και στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και εικονογραφίας. Η ελληνική γλώσσα επηρέασε και επηρεάζει κατά πολύ όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, οι οποίες πλούτισαν το λεξιλόγιο τους με μεγάλο αριθμό ελληνικών λέξεων. Πολύ εύστοχα είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Ελληνική γλώσσα ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Αλέξανδρος Πούσκιν «σαν υλικό του λόγου, η σλαβο-ρωσική γλώσσα έχει αναμφισβήτητη κυριαρχία μπροστά σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, επειδή η μοίρα της την ευγνομονούσε και της στά¬θηκε εξαιρετικά τυχερή. Στον 11 ο αι. η αρχαία ελληνική γλώσσα ξαφνικά της άνοιξε το λεξιλόγιο της, έναν θησαυρό αρμονίας, της χάρισε τους κανόνες της καλοφτιαγμένης γραμματικής, τις ωραίες της φράσεις, τη μεγαλοπρέπεια του λόγου - με λίγα λόγια, την υιοθέτησε, απαλλάσσοντας την από βραδυκίνητες διαδικασίες τροπο¬ποιήσεων του χρόνου. Η γλώσσα μας αφ 'εαυτού της εύηχη και εκφραστική, απέκτησε ευεληξία και ορθότητα.» Αλλά και όχι μόνο, και στην παγκόσμια επιστήμη επικράτησε η χρησιμοποίηση της ελληνικής ορολογίας για την ονομασία οποιουδήποτε καινούργιου επιστημονικού όρου.


•Ο Ιωάννης Κεσίσογλου, είναι Πρόεδρος Συλλόγου των Ελλήνων της πόλης Βατούμι,
Πρόεδρος της Ένωσης διασποράς των Ελλήνων της Ατζαρίας,
Βουλευτής Γεωργίας από το 1994 έως το 2004.

Αναδημοσιεύουμε το Β μέρος του άρθρου του από την εφημερίδα «Ένωση Ποντίων» του
μηνός Αυγούστου 2009

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα