28 Μαΐου 2009

ΚΥΠΡΙΑΚΟ «ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ» ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Τουρκο-βρετανικά «οράματα»

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Λόγο για «αλληλοεπικάλυψη οραμάτων σχετικά με το μέλλον της Κύπρου» έκανε ο δεύτερος. 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Μίλιμπαντ υπογράμμισε τη σημασία του τρέχοντος έτους για την επίλυση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να ανακύψει πρόβλημα με την έγκριση του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ε.Ε. - Τουρκίας από την Αγκυρα, καθώς η Ε.Ε. θα αξιολογεί την κατάσταση, ο Μίλιμπαντ είπε ότι «η Βρετανία επιθυμεί την αναζωογόνηση και όχι την καθυστέρηση της διαδικασίας». 

Ερωτηθείς αν «η Βρετανία, ως εγγυήτρια χώρα υποστηρίζει την άμεση επίλυση του Κυπριακού και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος», ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια και οι συναντήσεις των δύο πλευρών «έδειξαν την αποφασιστικότητα που υπάρχει» και τόνισε πως «η Βρετανία επιθυμεί την επίλυση το συντομότερο δυνατό». 

Οι «επιδόσεις» της Τουρκίας 

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις είπε πως δεν είναι δική του δουλειά να βαθμολογήσει την Τουρκία με βάση το δέκα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, την υλοποίηση του οποίου υποστηρίζουμε». «Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα μία διαδικασία αλλαγών και εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς», είπε, αλλά υπογράμμισε ότι «η υπάρχουσα κυβέρνηση πρέπει να έχει ισχυρή ιστορική συνείδηση, αλλά θα πρέπει να ζει με βάση όχι το παρελθόν, αλλά το μέλλον». Ενδιαφέρουσα η υπογράμμιση που ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αναφέρεται στο Κυπριακό ή ακόμη και στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με την εκδίωξη των εθνικών μειονοτήτων στο παρελθόν από την Τουρκία ή το γενικότερο συντηρητικό ιδεολογικό προφίλ της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Νταβούτογλου: Λύση το ,09 

«Το 2009 είναι μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση, αλλά κανείς, με πρώτη την ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν πρέπει μέσω της θέσης την οποία κατέχει να προσπαθεί να διαμορφώσει και να χρησιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών με βάση τα δικά του συμφέροντα». Αυτό είπε σχετικά με το Κυπριακό ο Νταβούτογλου, ενώ ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι ευχαρίστησε τον Αγγλο ομόλογό του για την υποστήριξη που παρέχει το Λονδίνο. 

Ο Μίλιμπαντ προχθές είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς. Χθες συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υπουργό αρμόδιο για θέματα Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, με τον Νταβούτογλου και αργά το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα