23 Απριλίου 2009

Τις ευθύνες της Αγκυρας για τη μη επίλυση του Κυπριακού ανέδειξε ο Κ.Καραμανλής Μήνυμα από τη Λευκωσία

 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για την επίλυση του Κυπριακού παρουσιάζει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το πλέον επίσημο βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτες και μάταιες όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους.

«Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις που αντιβαίνουν προς τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περί δύο χωριστών 'λαών' και 'ιδρυτικών κρατών', είναι απαράδεκτη και μάταιη» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:

«Ζητούμενο των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων, βασική προϋπόθεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος είναι η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή της, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η προσπάθεια να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης είναι αλληλένδετη με τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους. Διότι, βεβαίως, λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία» συνέχισε. 

Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με σαφής αναφορά ότι το κοινοτικό κεκτημένο ισχύει και στα Κατεχόμενα, υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής.


Μία ημέρα νωρίτερα ο Κ.Καραμανλής επέμεινε ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ μόνο ζημιά θα προκαλούσε στην παρούσα φάση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας, με τον οποίο συμφώνησαν και πάλι για κοινές δράσεις τους προσεχείς μήνες. 


Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Αθήνας στην πρωτοβουλία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν στηρίζει στην πράξη την προσπάθεια.

«Οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο όταν η Αγκυρα επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την ενθαρρύνει να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά την ρητορική της υποστήριξη στην διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο, παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική» ανέφερε. 

Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία με, κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974. 

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν και της ΕΔΕΚ Γ.Ομήρου, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Το απόγευμα, θα επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1006899 

 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E
 

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα