9 Μαΐου 2009

Μια μικρή συνέντευξη του τέως υπουργού εξωτερικών του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ

Γιατί φυλάκισαν τον Ταρίκ Αζίζ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ

Ο Ταρίκ Αζίζ, αντιπρόεδρος του Ιράκ και υπουργός Εξωτερικών επί Σαντάμ Χουσεΐν, γνωστός και ως «ο χριστιανός» της κυβέρνησης, ήταν ανέκαθεν ο πιο γνωστός Ιρακινός μετά τον πρόεδρο της χώρας. 

 
Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, παραδόθηκε στις κατοχικές δυνάμεις και παρέμεινε στις φυλακές της Βαγδάτης για έξι χρόνια. 

Σήμερα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με ποινή 15 ετών φυλάκισης για μια υπόθεση εκτελέσεων και με μια αθωωτική απόφαση για άλλη κατηγορία, έχει μπροστά του άλλες τέσσερις δίκες, για υποθέσεις στις οποίες η ανάμειξή του «είναι εντελώς αβάσιμη», όπως δήλωσε στην «Ε», ο γιος του, Ζιάντ Αζίζ. Ο Ζιάντ ζει αυτοεξορισμένος στην Ιορδανία και καταγγέλλει σχέδιο εξόντωσης του πατέρα του για να μη μιλήσει. Η συζήτηση έγινε λίγο μετά την πρόσφατη καταδικαστική για τον Ταρέκ Αζίζ. 

Πώς αντιμετωπίσατε την απόφαση; 

Δεν πάρθηκε βάσει νομικά τεκμηριωμένων στοιχείων. Είναι απόφαση της κυβέρνησης Αλ Μαλίκι. Κανείς μάρτυρας δεν μίλησε για τον πατέρα μου, κανείς δεν του καταλόγισε το παραμικρό για την υπόθεση. Εχει ήδη συμπληρώσει έξι χρόνια φυλακή. Θέλουν να μείνει μέσα ώστε να εξοντωθεί. Γνωρίζουν ότι ένας άνθρωπος στην ηλικία του, με βεβαρημένη υγεία και ελλιπή ιατρική περίθαλψη, στις φυλακές δεν έχει ελπίδες. Ολα αυτά σημαίνουν ότι δεν θέλουν να τον εκτελέσουν όπως τον Σαντάμ, αλλά εμμέσως. Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρει να επιζήσει περισσότερο από δυο-τρία χρόνια στη φυλακή». 

«Ψεύτης ο Αλ Μαλίκι» 

Ελπίζετε στην εθνική συμφιλίωση που υποσχέθηκε ο Αλ Μαλίκι; 

«Ο Αλ Μαλίκι είναι μεγάλος ψεύτης. Ελέγχει με τη βοήθεια των Αμερικανών όλα τα σώματα ασφαλείας και όλο το χρήμα στο Ιράκ. Δεν χρειάζεται να ανοίξει νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας. Αυτό που λέει είναι πυροτέχνημα ψηφοθηρικό για τις επερχόμενες εκλογές. Πολλοί λένε ότι εάν διαφωνούσε με την πολιτική του Σαντάμ, θα μπορούσε εύκολα να διαφύγει στο εξωτερικό. Αντιθέτως, αυτός συμμετείχε επί χρόνια σε κυβερνητικά συμβούλια. 

Ο πατέρας μου γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε στο Ιράκ και εργάστηκε για τη χώρα του. Σε όλες τις αραβικές χώρες υπάρχει απολυταρχία, ενός ανδρός αρχή, του οποίου τις διαταγές ακολουθούν όσοι εργάζονται κοντά του. Ηταν μεν στην κυβέρνηση επί 35 χρόνια, αλλά τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο Σαντάμ. Ο πατέρας μου δεν είχε δικαιοδοσία για τις πράξεις που δικάζεται. Ηταν υπεύθυνος μόνο για θέματα επικοινωνίας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν είχε ποτέ λόγο για τις μυστικές υπηρεσίες ή τα σώματα ασφαλείας. Δεν αναμίχθηκε στη σφαγή των Κούρδων για την οποία δικάζεται. Κανείς δεν τον ρώτησε για την εκτέλεση των εμπόρων για την οποία δικάστηκε. Το έμαθε όπως όλος ο λαός από την τηλεόραση. Αυτό ήταν το σύστημα τότε. Ολοι το γνωρίζουν». 

Τι βλέπετε να συμβαίνει από δω και στο εξής; 

«Ο Μαλίκι και οι σιίτες, επειδή δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν την ενοχή του πατέρα μου, αποφάσισαν να τον θανατώσουν ρίχνοντάς τον στη φυλακή. Ο Ράμσεϊ Κλαρκ μού είπε ότι για δύο λόγους δεν μπορεί να αποφυλακιστεί ο πατέρας μου. Πρώτον, είναι χριστιανός και οι σιίτες τού Ιράκ μισούν τους χριστιανούς. Δεύτερον, έχει βαθιές γνώσεις εξωτερικής πολιτικής που δεν αφορούν μόνο τις αραβικές χώρες, αλλά και τις διακρατικές σχέσεις όλων των μεγάλων κρατών. Γνωρίζει πολλά. Τον πρώτο χρόνο της κράτησής του, οι Αμερικανοί τού πρότειναν απελευθέρωση υπό τον όρο ότι δεν θα μιλήσει για τις αμερικανοϊρακινές σχέσεις. Αρνήθηκε. Εχουν ήδη απελευθερωθεί πρώην αξιωματούχοι με παρόμοια πόστα, αλλά με λιγότερες γνώσεις. Γνωρίζει περισσότερα ακόμη και από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Γι' αυτό του έχει απαγορευθεί να επικοινωνεί με οποιονδήποτε, εκτός από εμάς και μόνο για μισή ώρα, τηλεφωνικά, τον μήνα. Μου απαγόρευσαν ακόμη και να του στείλω φωτογραφία της νεογέννητης εγγονής του». 

Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση; 

«Πρέπει να αλλάξουν την κατάσταση που δημιούργησε ο παρανοϊκός Μπους. Δεν έχω κάποια ένδειξη, αλλά εάν συνεχίσουν την ίδια πολιτική, θα παραδώσουν τη χώρα ως δώρο στο Ιράν, το οποίο σήμερα, στην ουσία, ήδη τη διοικεί. Ολοι οι επιστήμονες, οι τεχνίτες, οι πανεπιστημιακοί, τα κορυφαία μυαλά της χώρας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν αντικατασταθεί από Ιρανούς, οι οποίοι ακολουθούν τις επιταγές της Τεχεράνης».
www.enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα