12 Ιουνίου 2009

ΘΕΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
Ερντογάν: Τα έχω πει στον κ. Κώστα
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και αντικείμενο αμοιβαιότητας με τη μειονότητα στη Θράκη είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, σύμφωνα με την Αγκυρα, η οποία με συμπεριφορά α λα και τα μυαλά στα κάγκελα, επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου ακροβασίες στο θέμα αυτό.
«Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας, αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση. Τι έκανε η άλλη πλευρά; Τίποτα», ανέφερε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «τα έχω αναφέρει αυτά πολλές φορές στον φίλο μου τον Καραμανλή»
Ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε χθες ότι «εάν υπάρχει ζήτημα Θεολογικής Σχολής στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι θέμα αναγκών δικών μας πολιτών. Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με τους πολίτες μας και να καθορίσουμε τις ανάγκες τους και να δούμε πώς μπορεί να γίνει η επίλυση εντός του δικού μας νομικού πλαισίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εάν προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, αυτό δεν θα έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία, με τα αιτήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και του αραβικού κόσμου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εσωτερική μας υπόθεση και να συζητηθεί αν θα γίνει ή όχι».
«Πιο σημαντική»
Ο Μπαγίς ανέφερε πως με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι μειονότητες έχουν μια σειρά από δικαιώματα σχετικά με την ικανοποίηση των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών τους αναγκών. Ερωτηθείς αν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής προϋποθέτει αλλαγή στο τουρκικό Σύνταγμα, είπε τα εξής:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή στο θέμα αυτό. Διότι η Συνθήκη της Λωζάννης, ως διεθνής συνθήκη, είναι συνθήκη πιο σημαντική κι από το Σύνταγμά μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας και εντεύθεν, σεβόμαστε και προτάσσουμε σε πολλές διεθνής διενέξεις. Εάν το σκεφτούμε στο πλαίσιο αυτό, στο πλαίσιο που εννοώ εγώ, δεν υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμά μας, ως προς την επαναλειτουργία ως λυκείου, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας».

Ο Μπαγίς είπε πάντως ότι «εάν υπάρξει κάποιο σχετικό βήμα, πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με ευαισθησία τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη ως προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Για τον μουφτή

Θέμα αμοιβαιότητας έθεσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πάντα το αναφέρω αυτό στους αρμοδίους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως, δεν σε αναγνωρίζω, σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων».

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: «Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στον φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στον κύριο Κώστα. Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των ΜΜΕ».

enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα