2 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα Δρούτσα σε Σκόπια-Τουρκία

Συναντήθηκε και με τον αμερικανό ομόλογό του

«Δεν νοείται έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε εάν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη ΝΕΤ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει κοινή γραμμή με την Κύπρο στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου στο θέμα της Τουρκίας.
Ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που γίνεται στη χώρα μας έκανε λόγο για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που φιλοξενούμε στην Αθήνα. "Το κύριο θέμα μας αφορά όλους, αφού η συζήτηση αφορά μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει αφήσει μια κληρονομιά στον ΟΑΣΕ με τη διαδικασία της Κέρκυρας. Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε απόφαση για βάσεις περαιτέρω συζήτησης σ' αυτό το θέμα" τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια συζήτηση.

Ερωτηθείς για τις διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και για το εάν αυτό συνιστά διαφοροποίηση από τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι η μονη διαδασία διαπραγμάτευσης είναι στον ΟΗΕ. "Αυτή στηρίζουμε. Λέμε, όμως, ότι απευθείας επαφές με Σκόποια όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Όταν έχεις καθαρές θέσεις, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση εάν διακρίνει διαφοροποίηση στη στάση της άλλης πλευράς, απάντησε: " Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνουμε διαφορετική στάση των Σκοπίων. Σσον ΟΗΕ θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα".

Στο θέμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο της Ε.Ε σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Δρούτσας δήλωσε: "Από την πρώτη στιγμή η θέση μας είναι ξεκάθαρη: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη λύση στο θέμα της ονομασίας". Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μια τέτοια δυνατότητα είναι πάντα στο τραπέζι, πρόσθεσε, όμως, ότι "θα δούμε στην πορεία εάν είναι σκόπιμο και χρήσιμο να κάνω αυτή την επίσκεψη ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ".

Για το ενδεχόμενο συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα είπε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση όλων για συζήτηση στα εθνικά θέματα. "Είμαστε σε μια κατάσταση πολύ καλή στην Ελλάδα, γιατί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούμε στις αρχές και στους στόχους".

Αναφορικά με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας και τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα, με δεδομένη τη στάση και της Λευωκσίας ο κ. Δρούτσας σημείωσε: "Έχω τονίσει ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό με πράξεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή και ο συντονισμός μας απόλυτος. Θα πάμε με μία γραμμή στο Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας".

Με Στάινμπεργκ

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και αφορούσε πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.

Τον ενημέρωσαν επίσης για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Συζητήθηκε ακόμη η πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 34.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα. Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσαν επίσης τον αμερικανό συνομιλητή τους για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας συναντώνται με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.

Όπως έγινε, δε, γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν δεν θα δοθεί σήμερα.
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα