27 Νοεμβρίου 2009

Τι προβλέπει το σχέδιο για Αγκυρα και Σκόπια

Το παιχνίδι της Τουρκίας αλλά και της ΠΓΔΜ παίζει η σουηδική προεδρία μέσα από το σχέδιο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που το περιεχόμενό του θα αρχίσει να επεξεργάζεται από σήμερα η Επιτροπή των Μόνιμων Διπλωματικών Αντιπροσώπων, έχει καταχωρισμένη στο κεφάλαιο για τη στρατηγική της διεύρυνσης της Ενωσης την άποψη ότι «το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα διμερή ζητήματα (σ.σ.: όπως αυτό για την ονομασία της ΠΓΔΜ) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία (των υποψηφίων χωρών). Οι διμερείς διαφορές (σ.σ.: ΠΓΔΜ - Τουρκία, Αιγαίο) πρέπει να λύνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν και την ευθύνη να εξεύρουν λύσεις μέσα σ' ένα πνεύμα καλής γειτονίας, έχοντας κατά νου το γενικότερο συμφέρον της ΕΕ».

Με άλλα λόγια η σουηδική προεδρία πάει να περάσει την ιδέα ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα όπως και αυτά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων είναι διμερή και ανεξάρτητα από την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών.

Το ίδιο αποδυναμωμένη σε σύγκριση με το κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου είναι και η διατύπωση η σχετική με την Τουρκία όπου καταγράφεται ότι «το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευθεί η ίδια για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών της, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη, αν κριθεί αναγκαίο, το Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης)».

Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν οι αναφορές που είχε πετύχει η Ελλάδα πέρυσι σχετικά με την ανάγκη να αποφεύγει η Τουρκία την απειλή χρήσης βίας εναντίον της Ελλάδας ούτε και κάποια νύξη για τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. Ανάλογη είναι και η διατύπωση της παραγράφου της σχετικής με την Κύπρο, όπου το ευρωπαϊκό συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (σ.σ.: μην αναγνωρίζοντας έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία), ούτε έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για τους λόγους αυτούς το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής ζητεί από την Κομισιόν να συντάξει σχετικές εκθέσεις που θα ενσωματώνει στην τακτική ετήσια έκθεση προόδου εκδημοκρατισμού της Τουρκίας χωρίς τον ορισμό καμίας καταληκτικής ημερομηνίας για την επαναξιολόγηση της Τουρκίας ως προς τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο, σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές υποδείξεις.

Τέλος, τόσο οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτοί της ΝΔ καταψήφισαν χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση τη σχετική με τη στρατηγική της διεύρυνσης για το 2009. Στο κείμενο αυτό και παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών αυτών των δύο κομμάτων το ψήφισμα της ολομέλειας καλεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως της επίλυσης ή όχι του θέματος της ονομασίας της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ ethnos-Online

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα