18 Νοεμβρίου 2009

«Ράγισε» η απομόνωση Οτσαλάν






«Ράγισε» η απομόνωση Οτσαλάν
Ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ, που από το 1999 βρίσκεται έγκλειστος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, θα μπορεί να βλέπει άλλους πέντε κρατουμένους για 10 ώρες την εβδομάδα
18/11/2009
Για πρώτη φορά από χθες τα ξημερώματα και ύστερα από 10 χρόνια σε πλήρη απομόνωση στις φυλακές του Ιμραλί, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνυπάρχει με άλλους πέντε κρατούμενους ύστερα από απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τερματιστεί η πλήρης απομόνωσή του.

Ο πρώην ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, βρίσκεται στις φυλακές του Ιμραλί από το 1999, μετά τη σύλληψή του στην Κένυα.

Ομως, από χθες δεν είναι ο μοναδικός κρατούμενος στις φυλακές αυτές, αφού στις τέσσερις τα ξημερώματα έφτασαν άλλοι πέντε νέοι κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι θα έχουν ξεχωριστά κελιά, ωστόσο θα μπορούν να βρίσκονται με τον Οτσαλάν δέκα ώρες την εβδομάδα, ενώ θα μοιράζονται ένα κοινό προαύλιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζει να μεταφέρει και άλλους τρεις κρατούμενους στο Ιμραλί, ίσως τις ερχόμενες ημέρες.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφανση διεθνούς ομάδας ότι η πλήρης απομόνωση είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία του Οτσαλάν, ενώ εντάσσεται στη νέα πρωτοβουλία «εκδημοκρατισμού» της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση επί μακρόν ζητεί από την Τουρκία να τερματίσει την απομόνωση του Οτσαλάν, κάνοντας επίσης λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής του υγείας. Τέσσερις από τους νέους συγκρατούμενους του Οτσαλάν είναι μέλη του ΡΚΚ (εκ των οποίων ο ένας παράλυτος από τον λαιμό και κάτω), ενώ ο πέμπτος είναι μέλος της ένοπλης οργάνωσης ΤΙΚΚΟ.

Το Ιμραλί είναι «ανοιχτό» σε επισκέψεις μόνον κατόπιν ειδικής άδειας και εφόσον οι επισκέπτες περάσουν από το εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα ασφάλειας και ταυτοποίησης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Το νησί επιτηρείται επί 24ωρου βάσεως από βάσεις ασφαλείας στη θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και μέσω δορυφόρων.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να υλοποιεί το «πακέτο» δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας (των 10 εκατ. πολιτών), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρέθηκε στη Μαδρίτη για συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση που αναλαμβάνει και την ευρωπαϊκή προεδρία για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελ Παϊς» στην οποία δηλώνει: «Πολιτική μας; Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες».

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
kralli@pegasus.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα