18 Νοεμβρίου 2009

Επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

«E» 18/11 ethnos-online

Νέα παρέμβαση, ζητώντας από τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στην επίλυση των διαφορών της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να κατορθώσουν να συνεργαστούν ΝΑΤΟ και ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, έκανε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ, Ευ. Βενιζέλος, κατέθεσε στο συμβούλιο των υπουργών σχετικό «εκτενές, αναλυτικό και συγκεκριμένο ταυτόχρονα» non paper, που αναφέρεται στην «ανάγκη διασφάλισης της θεσμικής αυτονομίας, της θεσμικής ισοτιμίας και στις απευθείας, άμεσες σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ενωσης».
Το κείμενο
Στο κείμενο αυτό υποστηρίζεται, επίσης, η ανάγκη «να μετέχουν όσο γίνεται περισσότερο και ενεργότερα και οι 27 χώρες-μέλη της Κοινότητας στις σχετικές δραστηριότητες της Ενωσης και του ΝΑΤΟ».
Αυτή η προσπάθεια υπέρβασης του εμποδίου «Τουρκία» στη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ενωσης, χωρίς καμία ειδική αναφορά στην Κύπρο, έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τη σουηδική προεδρία και τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινότητας για τις εξωτερικές υποθέσεις, Χαβιέρ Σολάνα, όσο και από πολλές άλλες χώρες-μέλη, με πρώτες τη Γαλλία και την Κύπρο, παρά τη διαπίστωση πολλών ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά πρακτικών διευθετήσεων, που μπορούν αποσπασματικά μόνο να βοηθήσουν τη στρατιωτική δράση της Κοινότητας. Και τούτο διότι το πρόβλημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ενωσης δεν πρόκειται να λυθεί όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.
Γ. Δαράτος

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα