11 Νοεμβρίου 2009

Επιθετική στρατηγική Τουρκίας στο Κυπριακό

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Σαφές χρονοδιάγραμμα για λύση ομοσπονδίας μέχρι τον Μάρτιο ή στροφή προς τη συνομοσπονδία δύο κρατών έχει θέσει η Τουρκία, με ορόσημο τις «εκλογές» του ερχόμενου Απριλίου.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η Αγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να ξεπεράσει τον σκόπελο του Κυπριακού είτε με μια λύση που θα είναι κοντά στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν είτε με ένα αδιέξοδο που θα το αποδώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει έτσι να μετατοπίσει τη θέση της σε λύση συνομοσπονδίας.

Κατά την επίσκεψη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε όπως μετατεθεί ο στόχος της λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου που είχε αρχικά θέσει η Τουρκία, μέχρι τον Απρίλιο του 2010, όταν θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα οι «προεδρικές» εκλογές.
Ευελιξία, αλλά...
Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με ευέλικτες θέσεις σε ζητήματα όπως ο τρόπος εκλογής του προέδρου και του αντιπροέδρου, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, οι περιουσίες κ.τ.λ. Ομως θα παραμείνουν αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τους βασικούς πυλώνες της τουρκικής πολιτικής, που είναι οι εξής:
* τουρκικές εγγυήσεις,

* πολιτική ισότητα,

* νέος συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου,

* διζωνικότητα που συνεπάγεται εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας,

* δέσιμο της όποιας συμφωνίας με το να καταστεί πρωτογενές δίκαιο.
Βασικά, αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να διασφαλίσει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν για πάντα τον έλεγχο του συνιστώντος κράτους που θα υπάρξει στο βόρειο μέρος της Κύπρου και να διασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή τους στο κεντρικό ομόσπονδο κράτος. «Οι σκέψεις ότι η κυπριακή ομοσπονδία θα είναι μετεξέλιξη (της Κυπριακής Δημοκρατίας) δεν είναι ρεαλιστικές. Εκ μέρους όλης της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν ποτέ στο νησί καθεστώς μειονότητας», είπε ο Γκιουλ στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταλάτ.
Εμπόδιο για την Ε.Ε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική διπλωματία αναγνωρίζει ότι το Κυπριακό είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή της πορεία και θα είναι τέτοιο για όσο καιρό υφίσταται το σημερινό στάτους κβο, οπόταν η πρόθεσή της είναι η διάρρηξή του, είτε με λύση είτε με ημιαναγνώριση των κατεχομένων.

Επί της τακτικής, η Τουρκία, που αναπτύσσει μια πρωτόγνωρη επιθετική εξωτερική πολιτική, στόχος της οποίας είναι να καταστεί περιφερειακή δύναμη σταθερότητας για να είναι απαραίτητη στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και αναντικατάστατος εταίρος για τη Ρωσία, θα εντάξει στην ατζέντα της και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Τουρκία, αναλόγως των εξελίξεων των επόμενων εβδομάδων, πιθανόν ν' αποφασίσει ν' ανοίξει σε «προσωρινή βάση» ένα λιμάνι και ίσως ένα περιφερειακό αεροδρόμιο για κυπριακά σκάφη, ως «ένδειξη καλής προθέσεως» και για ένα διάστημα έξι μηνών, καλώντας την Ε.Ε. να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Ετοιμάζει Ερογλου
Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες, η Αγκυρα προετοιμάζει τον Ερογλου για την προεδρία της «ΤΔΒΚ». Ο Ερογλου προσκλήθηκε και μίλησε στο συνέδριο του ΑΚΡ και υποστήριξε τη θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο.
Η «εκλογή» Ερογλου θα προβληθεί σαν η βούληση των Τουρκοκυπρίων και θα ζητηθεί από τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. να τη σεβαστούν, όπως σεβάστηκαν και τη βούληση των Ελληνοκυπρίων το 2004.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε. θα περάσει με πλειοψηφία τον Κανονισμό για το απ' ευθείας εμπόριο. (Με τη νέα Συνθήκη θα είναι ακόμη ευκολότερο.) Η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο και αυτομάτως θα ανοίξουν τα οκτώ κεφάλαια που είναι παγωμένα. Τότε, η Κύπρος, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, θα υποχρεωθεί να μπλοκάρει ένα προς ένα τα κεφάλαια.
Πίεση στη Λευκωσία
Δεδομένων των μεγεθών, των οικονομικών συμφερόντων, της ανάγκης που έχει η Ε.Ε. την Τουρκία (αγωγοί, επενδύσεις, επιρροή στην περιοχή), η πίεση που θα δέχεται η Κύπρος θα είναι πολλαπλάσια του δικού της ειδικού βάρους εντός της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί με ταπεινωτικούς όρους, ειδικά εάν η Ε.Ε. επιρρίψει κάποια ευθύνη στη Λευκωσία για τη μη λύση, όπως και το 2004.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Σλοβενίας, που μόνη μπλόκαρε όλα τα κεφάλαια των ενταξιακών με την Κροατία, λόγω συνοριακών διαφορών. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει σε μερικούς μήνες ένας συμβιβασμός για δεσμευτική διεθνή επιδιαιτησία. Κάπως έτσι θα είναι και το αποτέλεσμα μιας απόφασης της Λευκωσίας να μπλοκάρει τις ενταξιακές της Τουρκίας. *
www.enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα