21 Οκτωβρίου 2010

Έμμεση επιβεβαίωση από τον Δ. Δρούτσα των μυστικών επαφών με την Άγκυρα

«Κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή». Αυτή την απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας δημοσίευμα περί μυστικών διαπραγματεύσεων Αθήνας - Άγκυρας για το Αιγαίο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διαψεύσει ότι έγιναν οι επαφές.

"Ούτε «γρατσουνιά» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" είπε ο κ. Δρούτσας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ και πρόσθεσε: "Από κει και πέρα εμείς είμαστε ανοιχτοί να βρούμε τρόπους συνεργασίας, ακόμα και να προσεγγίσουμε θέματα δύσκολα, είναι προς το συμφέρον μας, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο". 
Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει επί της ουσίας, εάν δηλαδή υπήρξαν όντως μυστικές επαφές και τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", η οποία παρουσίασε απόρρητο τηλεγράφημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο -ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές- για τα αεροναυτικά θέµατα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Άγκυρα πρότεινε µυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. 
Στην ίδια εκπομπή ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην η ελληνική κυβέρνηση. 
"Νομίζω την εξωτερική μας πολιτική την ασκούμε με πολύ σαφή και αποτελεσματικό τρόπο, παίρνω το θάρρος να το πω, το βλέπουμε αυτό και στο Σκοπιανό π.χ. όπου ανατρέψαμε μια δυσμενή συγκυρία, κατάσταση την οποία βρήκαμε μπροστά μας πριν από ένα χρόνο. Ο κ. Ερντογάν ασκεί κι εκείνος τη δική του πολιτική και κάνει χρήση και της επικοινωνιακής πολιτικής αν θέλετε. Ο κ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει με αυτό τον ανοιχτό τρόπο προσέγγισης και απέναντι στα media. Λέει πολλά πράγματα με καθαρή γλώσσα, η οποία μερικές φορές μπορεί να σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι. Με την ίδια καθαρή γλώσσα όμως απαντάει και η Ελλάδα. Και δημοσίως και στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Για άλλη μια φορά οι θέσεις μας είναι καθαρές, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους για να φέρουμε την Ελλάδα σε πραγματικά μια νέα τροχιά και να εμπεδώσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή".    
Απαντώντας σε ερώτηση περί "συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου", ο κ. Δρούτσας δήλωσε: Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό να το πω αυτό και ν’ αποκαλέσω τέτοιου είδους φράσεις όπως «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μυστικές διαπραγματεύσεις…ότι είναι λίγο στερεότυπα αυτά. Οι θέσεις της Ελλάδας, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι διαχρονικές, είναι σαφείς. Εμείς κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου" 
Ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαρροή
Απαράδεκτο γεγονός χαρακτήρισε τη διαρροή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα.

Επισήμανε, δε, πως "η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο" και πρόσθεσε πως δεν είανι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα".

"Η χώρα μας προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και δεν τα διαπραγματεύεται", είπε ο κ.Δελαβέκουρας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει συστήσει η Ελλάδα με την Τουρκία. 

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα