23 Σεπτεμβρίου 2009

Συμμαχία Τουρκίας - Συρίας

Συμμαχία Τουρκίας - Συρίας
Αλ-Κουντς Αλ-Αραμπι

Η επίσκεψη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ στην Τουρκία (...) οδήγησε σε στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελούν πυρήνα μιας νέας πολιτικής και οικονομικής συμμαχίας, η οποία τώρα συμπεριλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία, και η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της περιοχής.
Τα χαρακτηριστικά της συμμαχίας άρχισαν να διαμορφώνονται όταν γεφύρωσαν οι Τούρκοι και οι Σύροι το χάσμα μεταξύ τους, το οποίο έμενε ανοιχτό για πάνω από ενενήντα χρόνια, δηλαδή μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ολα ξεκίνησαν όταν απέλασε η Συρία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη του ΡΚΚ, από το έδαφός της.
Η συμμαχία στηρίζεται σε μια στρατηγική, εταιρική σχέση στον πολιτικοοικονομικό τομέα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους των δύο χωρών και την επαναλειτουργία, στις αρχές του 2012, της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής al-Hejaz, η οποία συνέδεε πριν από εκατό χρόνια την Κωνσταντινούπολη με τους ιερούς τόπους του Ισλάμ.
Η νέα τουρκική ρότα προς την ανατολή ήρθε όταν συνειδητοποίησε το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν, ότι το στοίχημα για να ενταχθεί η χώρα του στην κλειστή χριστιανική λέσχη της Ε.Ε. είναι χαμένο λόγω του ρατσισμού που έδειξαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Eλευθεροτυπία,
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

X.K. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.RSS |

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα