23 Αυγούστου 2009

Τι γύρευε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αϊ-Γιώργη

Τι γύρευε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αϊ-Γιώργη τον Κουδουνά
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Αθήνα - Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του ΄50 η ευφορία και η ευημερία διακατείχαν τους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς της Κωνσταντινούπολης. Η επίσκεψη του βασιλιά της Ελλάδος Παύλου και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Τουρκία έδειχνε ότι άρχιζε μια νέα εποχή. Μια εποχή που
στο χάραμά της φαινόταν λαμπρή, αφού ο καταγόμενος από το Αϊδίνι πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές επισκέπτεται για λίγα λεπτά της ώρας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι και συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Επειτα από μερικά χρόνια ήρθαν τα «Σεπτεμβριανά» του 1955, οι καταστροφές, οι λεηλασίες και το κλίμα φόβου. Ο Μεντερές
συλλαμβάνεται, φυλακίζεται στο Ιμραλί και εκτελείται το 1961. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα, δεν επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν συναντήθηκαν και συνομίλησαν.
O κ.κ. Βαρθολομαίος και κ. Ερντογάν γνωρίζονται αρκετά καλά. Ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Πατριάρχη σε δεξιώσεις και δείπνα και να δεχθεί τις επισκέψεις του όταν ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο και εγκαταστάθηκε στην Αγκυρα.
Η συνάντηση όμως των ηγετών της Ορθοδοξίας και της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα στην Πρίγκηπο είχε συμβολισμούς, μηνύματα και πολλαπλούς αποδέκτες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να επιλύσει όλα τα προβλήματα που σκιάζουν το παρελθόν της Τουρκίας. Αναφέρεται στις μειονότητες και στις εναντίον τους διώξεις, συζητεί για τους Κούρδους, συμμετέχει στις κατασκευές αγωγών αμερικανικών συμφερόντων, πραγματοποιεί ανοίγματα διά της ενέργειας με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύει οικονομικά και πολιτικά ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και συναντά στην Πρίγκηπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη των Αρμενίων και τον θρησκευτικό ηγέτη των Εβραίων της Πόλης, τους εκπροσώπους τριών θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία που επί πολλούς αιώνες έζησαν διά πυρός και σιδήρου.
▅ Το Ορφανοτροφείο και το Ευρωδικαστήριο
«Σήμερα, 15 Αυγούστου 2009, επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τους φίλους μου υπουργούς και βουλευτές, τον δήμαρχο,τον νομάρχη,τον διευθυντή Ασφαλείας και τους επάρχους μου. Μια θαυμάσια θέα και μια ευχάριστη συζήτηση. Με χαιρετισμούς και την αγάπη μου.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός». Οι φράσειςαυτές γράφτηκαν στο βιβλίο των επισκεπτών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Η θέα όμως του Ορφανοτροφείου και του Αγίου Γεωργίου κοστίζει πολλά στον κ. Ερντογάν και στο ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργήσει για τη χώρα του.
Πρόκειται για δύο ιδρύματα που μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαίων αξιωματούχων, αφού ο μεν Αγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς έχει χαρακτηριστεί από τις τουρκικές αρχές «μαζμπούτ», δηλαδή «κατειλημμένο», για το δε Ορφανοτροφείο εις βάρος της Τουρκίας υπάρχει καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάσει της οποίας είτε θα επιστρέψει το ακίνητο είτε θα πρέπει να αποζημιώσει το Πατριαρχείο. Ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και αναμένεται η τελική απόφασή του.
Η επίσκεψη του ιδιαίτερα αγαπητού στις λαϊκές τάξεις της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής για την Ορθοδοξία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ικανοποίησε τους χριστιανούς αφού απέδωσε μεγάλη τιμή στη μητέρα του Χριστού. Και για τους μουσουλμάνους η τιμή αυτή είναι αποδεκτή αφού η Παναγία αναφέρεται στο Κοράνι. Ο Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, σεβαστός σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, στη γείτονα λατρεύεται ιδιαίτερα. Χιλιάδες Τούρκοι κάθε χρόνο σπεύδουν στην Πρίγκηπο για να προσκυνήσουν και να κάνουν ένα τάμα στον Αγιο Γεώργιο τον Κουδουνά και, όταν η ημερομηνία της γιορτής του αλλάζει, αφού είναι κινητή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απογοητεύονται επειδή χάνουν το μεγάλο πανηγύρι.
▅ Οι υπουργοί και οι συμβολισμοί
Και η επιλογή όμως των προσώπων που συνόδευαν τον τούρκο πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Πρίγκηπο μόνο τυχαία δεν ήταν. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος έχει εκφράσει θετικές απόψεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η υπουργός Παιδείας, η οποία κρατάει αποστάσεις από τις θέσεις του συναδέλφου της, και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων, που στην κατοχή της έχει πολλά από τα ιδρύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ορθόδοξης μειονότητας.
Η κίνηση του κ. Ερντογάν εντυπωσίασε πολλούς εντός και εκτός Τουρκίας. Χρειάστηκαν πενήντα και πλέον έτη για να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη και δημόσια κίνηση έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ένας τούρκος πρωθυπουργός. Και αυτό διότι, όπως λένε συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου, χρειάζεται θάρρος να αντιμετωπίσεις τις γενεές των Τούρκων που γαλουχήθηκαν με εχθρικά αισθήματα έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενισχύονται με τις κατά καιρούς ενέργειες των Γκρίζων Λύκων. Ο δημοφιλής κ. Ερντογάν δεν δείχνει να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα αφού φαίνεται ότι ο κατ΄ αρχήν στόχος του είναι η ανατροπή της εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα στελέχη της ΕΕ που τους επόμενους μήνες θα αποφανθούν εκ νέου για την πρόοδο της γείτονος και την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Αισιόδοξος αλλά προσεκτικός ο κ.κ. Βαρθολομαίος
«ΕΛΠΙΖΩ η παρουσία μου να βοηθήσει και να λυθούν τα προβλήματα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, του έθεσε το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο η Αγκυρα έχει δεχθεί πολλές συστάσεις από ευρωπαίους και αμερικανούς πολιτικούς. Μόλις όμως πριν από έναν μήνα, όταν ρωτήθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός από δημοσιογράφο, δήλωσε: «Δεν έχω δεχθεί κανένα αίτημα ή πρόταση. Θα το αξιολογήσουμε όταν τεθεί».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ελπίζει στην ανατροπή του κλίματος. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για την ομογένεια και τα ιδρύματά της. Μας έδωσε πολλές ελπίδες. Είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης επί χρόνια ζει με το όνειρο να δει τη Θεολογική Σχολή από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος να επαναλειτουργεί. Πολλές φορές απέσπασε υποσχέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις πίστεψε ότι έφθασε η μεγάλη ημέρα. Ως σήμερα όμως το όνειρό του δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Πρίγκηπο φαίνεται ότι αναπτερώνει εκ νέου την πεποίθησή του.
Ζητήματα όπως η υπηκοότητα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη φαίνεται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων των συνεργατών του που γεννήθηκαν και ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά φαντάζουν πολύ μακρινά. Οπως πολύ μακρινή φάνταζε πριν από έναν χρόνο και μια τέτοιου είδους συνάντηση, όπως αυτή της Πριγκήπου. Μόνο που, όπως λένε οι σκεπτικιστές του Φαναρίου, οι πράξεις κοστίζουν, τα λόγια τα παίρνει ο αέρας...
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ενθουσιασμένος αλλά και προσεκτικός, λένε οι συνεργάτες του. Και φαίνεται ότι στις σχέσεις του με την τουρκική ηγεσία θα πραγματοποιηθούν και άλλα βήματα προσέγγισης.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=284602&dt=23/08/2009

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα