3 Ιουλίου 2009

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέπτεται ο Πατριάρχης Μόσχας

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, επισκέπτεται για πρώτη φορά αύριο το Οικουμενικό Πατριαρχείο για συζητήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων με τη «Μητέρα Εκκλησία» σύμφωνα με δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνος, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
"Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα ήθελε η επίσκεψη αυτή να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Πρέπει να φύγουμε από την αντιπαράθεση και τις συγκρούσεις, χρειάζεται να δημιουργήσουμε σύστημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, διότι οι κατά τόπους Εκκλησίες είναι μια ενιαία οικογένεια", είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Ρωσία Χαλίλ Ακιντζί.

Επίσης σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής "εκκλησιαστικής διπλωματίας", "με την αδελφική τους κοινωνία οι Πατριάρχες των δύο μεγάλων Εκκλησιών θα βρουν τον τρόπο να συμφωνήσουν για το νέο σχήμα των αμοιβαίων σχέσεων, το οποίο θα απέκλειε παρόμοιες παρεξηγήσεις", όπως η κρίση του 1996 γύρω από την αναγνώριση της Εκκλησίας της Εσθονίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, το ευνοϊκό κλίμα για την αυριανή συνάντηση, προέκυψε κατά τη πρόσφατη Διορθόδοξης Συνόδου στο Σαμπεζί της Ελβετίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της παγκόσμιας ορθοδόξου Διασποράς.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και κατά τη διάρκειά της θα τελεσθεί συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει αγιασμός του εγκαταλελειμμένου έως πρόσφατα ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπουγιούκ Ντερέ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η θερινή έδρα του ρωσικού Προξενείου.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα