3 Αυγούστου 2009

Οι τουρκικές αξιώσεις και η προσπάθεια επιβολής ατζέντας

Η τακτική αμφισβήτησης από την Αγκυρα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο έχει σαφή σχεδιασμό και στόχο

Της Δωρας Αντωνιου

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η Αγκυρα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο, με τρόπο μάλιστα επιτακτικό και επαναλαμβανόμενο, το σύνολο των θεμάτων που επί σειρά ετών προσπαθεί να επιβάλει ως ατζέντα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Με ενέργειες και δηλώσεις η τουρκική πλευρά φρόντισε, από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, να «υπενθυμίζει» διαρκώς τις αξιώσεις της, κυρίως στο Αιγαίο. Από το τέλος του περσινού καλοκαιριού παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα από τουρκικής πλευράς, όσον αφορά τον εναέριο χώρο, με επανεμφάνιση των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο και έπειτα οι προκλήσεις αυξήθηκαν, λαμβάνοντας χαρακτήρα μιας συστηματικής πρακτικής, που δείχνει να έχει σαφή σχεδιασμό και στόχο. Η αρχή έγινε στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν νορβηγικών συμφερόντων πλοίο, που είχε μισθωθεί από την Αγκυρα, επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανοιχτά του Καστελόριζου. Επειτα από την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Νορβηγίας, το πλοίο αποχώρησε.
«Τολμηρός Tοξότης»
Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε, έπειτα από δύο αναβολές, η άσκηση «Τολμηρός Tοξότης», την οποία η Αγκυρα είχε επιτύχει να μπλοκάρει, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο Αγιος Ευστράτιος, που συμπεριλαμβανόταν στον σχεδιασμό της άσκησης, είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί. Η πραγματοποίηση της άσκησης με τη συμμετοχή νατοϊκού ιπτάμενου ραντάρ μεταφράστηκε ως απόρριψη από τη Συμμαχία του ισχυρισμού αυτού. Το αμέσως επόμενο διάστημα, η τακτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και κυριαρχίας στο Αιγαίο, κλιμακώθηκε. Οι υπερπτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ελληνικά πολεμικά ελικόπτερα, που μετέφεραν στρατιώτες σε φυλάκια ακριτικών νησιών, εκλήθησαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι πετούσαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «πολλά προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία πρέπει να επιλυθούν ως πακέτο», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι με την εμπλοκή τρίτων μερών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν προσκόμματα στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Αγκυρα επανήλθε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, δημοσιεύοντας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση εξουσιοδότησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου στις υπό έρευνα περιοχές. Στην αντίδραση της Αθήνας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, η Τουρκία δεν ξεχνάει το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, το οποίο επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία, συνδέοντάς το εσχάτως με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα βλέπουν πίσω από την τακτική της Αγκυρας να επαναφέρει συστηματικά τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο το σύνολο των αξιώσεών της, ενόχληση, αλλά και προσπάθεια επιβολής ατζέντας. Η ενόχληση, που σίγουρα υπήρξε και για την πραγματοποίηση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», επανήλθε περισσότερο έντονη με τις εξελίξεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και την απόφαση της Ε.Ε. να ενισχύσει την Ελλάδα στην αντιμετώπισή της, με περιπολίες εναέριων και πλωτών μέσων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX. Οι περιπολίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων ακολουθούν ουσιαστικά τα όρια του FIR Αθηνών στον αέρα και το αντίστοιχό τους στη θάλασσα. Ετσι, ουσιαστικά όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες μέσω των οποίων η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» είναι δυτικά των ορίων περιπολίας της FRONTEX. Η εξέλιξη αυτή σαφώς ενόχλησε την Αγκυρα, που γνωρίζει ότι εάν τα όρια αυτά ταυτιστούν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει να προβάλει τις αξιώσεις της.
Πιέσεις για διάλογο
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι παραινέσεις, κυρίως από πλευράς Ουάσιγκτον, για διάλογο, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αισθάνεται ισχυροποιημένη, δεδομένης και της αμερικανικής ενθάρρυνσης ότι μπορεί να παίξει ρόλο ως περιφερειακή υπερδύναμη. Ετσι, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θεωρεί ότι θα μπορούσε να πάει τώρα σ’ ένα διάλογο από θέση ισχύος. Προβάλλοντας διαρκώς τις αξιώσεις της, προσπαθεί να τις επιβάλει στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών και να επιτύχει μια διαπραγμάτευση «πακέτο» όπως η ίδια την έχει ορίσει.
-------------------------------------------------------------------------------

Hμερομηνία : 2/8/09

Copyright: http://www.kathimerini.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα