7 Απριλίου 2009

«Δεν έχουμε πόλεμο με το Ισλάμ»

ΟΜΠΑΜΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

«Δεν έχουμε πόλεμο με το Ισλάμ»  
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Με βάση το «πνεύμα Τρούμαν» οραματίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και από το έδαφός της έστειλε μηνύματα συνεργασίας προς τον ισλαμικό κόσμο. 

 
Η γενικότερη εντύπωση είναι ότι ο Ομπάμα έχει γοητεύσει τους Τούρκους, πράγμα που είναι το σημαντικό στη φάση αυτή. Μιλώντας χθες στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θύμισε την εποχή Κλίντον. 

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας τονίζοντας ότι «οι φιλικές σχέσεις ξεκίνησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» όταν «ο πρόεδρος Τρούμαν εγγυήθηκε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Τουρκίας». Αφού αναφέρθηκε στην κοινή στάση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Ομπάμα επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. 

Για την Αρμενία 

Αναφερόμενος στο Αρμενικό, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι «τα προβλήματα θα τα λύσουν από κοινού η Τουρκία και η Αρμενία, όχι εγώ» και χαρακτήρισε «θαρραλέα βήματα» εκ μέρους των ηγετών της Τουρκίας και της Αρμενίας, την κινητικότητα στις διμερείς σχέσεις. 

Χαρακτήρα μηνύματος προς τον ισλαμικό κόσμο είχαν τα λόγια του Ομπάμα, ο οποίος είπε πως «οι ΗΠΑ δεν είναι σε κατάσταση πολέμου με το Ισλάμ» και τόνισε ότι «είναι πολύ κρίσιμο θέμα η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο και πρέπει να το κάνουμε στο όνομα της ενίσχυσης των ευκαιριών». «Η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» είπε και επισήμανε ότι «πρέπει να αναζητούμε κοινή πλατφόρμα, με αλληλοσεβασμό, ακόμη και στις περιπτώσεις που διαφωνούμε». «Εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό προς την ισλαμική πίστη» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Για το Ιράν 

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Ιράν, λέγοντας ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν θα προσφέρουν όφελος για την ασφάλεια στην περιοχή». Κάλεσε την Τεχεράνη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ των σχέσεων με το Ιράν «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων». 

«Θεωρώ την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο» είπε ο Ομπάμα έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος είπε πως συζητήθηκαν θέματα όπως η Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το θέμα της ενέργειας. 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της Τουρκίας όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον κόσμο» και σημείωσε ότι: «μπορούμε να διαμορφώσουμε στρατηγικές, όχι μόνο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, αλλά με κοινή προσπάθεια για την ένωση της Δύσης με τον μουσουλμανικό κόσμο και την αύξηση της ευημερίας και της ασφάλειας. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν και στο μέλλον στη βάση αυτής της συνεργασίας».

Enet.gr 7/4/2009

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα