17 Μαρτίου 2010

Τουρκία: βαριές ποινές για τους στρατιωτικούς της υπόθεσης «Κλωβός»

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Ποινές φυλάκισης 7,5-15 ετών για 33 κατηγορούμενους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς ζητά το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Κλωβός» που κατατέθηκε στο δικαστήριο και αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή.
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο εκφοβισμού των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων με σκοπό την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Δύο αντιναύαρχοι και ένας αρχιπλοίαρχος υπάρχουν μεταξύ των κατηγορουμένων. Πρόκειται για μία από τις πολλές υποθέσεις που συνδέονται με τη γενικότερη υπόθεση του παρακράτους, τη δίκη για την ονομαζόμενη οργάνωση «Εργκενεκόν». Η δίκη αυτή είχε αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου 2008. Εκτοτε προέκυψαν διάφορες άλλες υποθέσεις με σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης. Μερικές από αυτές έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο της «Εργκενεκόν». Η επιχείρηση «Κλωβός» είχε αποκαλυφθεί ύστερα από έρευνες που έγιναν τον Απρίλιο του 2009 σε θαλάσσια περιοχή στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε βρεθεί οπλισμός. Κατά τις έρευνες που έγιναν στη συνέχεια στην κατοικία ενός από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εν ενεργεία αξιωματικούς, είχε βρεθεί ηλεκτρονικό υλικό από το οποίο προέκυπτε το σχέδιο «Κλωβός».
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είχαν ανακριθεί 41 άτομα, εκ των οποίων οι 33 κατηγορούνται. Ο αντιναύαρχος ε.α. Φεγιάζ Ογουτσού είναι ένας από αυτούς. Μετά την κατάθεσή του είχε αφεθεί ελεύθερος παρότι είναι κατηγορούμενος, αλλά πριν από λίγο καιρό συνελήφθη, αφού είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση «Βαριοπούλα», τη γνωστή εδώ και περίπου ένα μήνα ιστορία με το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος το έτος 2003.
enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα