13 Μαρτίου 2010

Σοκ για Τουρκία και με τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μετά την ψυχρολουσία από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το Κοινοβούλιο της Στοκχόλμης αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και επιπλέον τη Γενοκτονία των Ποντίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από τα οθωμανο-κεμαλικά στρατεύματα
Τρεις «αντάρτες» του Κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Σουηδίας, με επικεφαλής την κουρδικής καταγωγής, 33χρονη βουλευτίνα των Φιλελευθέρων, Γκιουλάν Αβτζί, πάγωσαν Αγκυρα και Στοκχόλμη.
Χάρη στις ψήφους τους πέρασε την Πέμπτη οριακά με 131 «υπέρ», 130 «κατά» και 88 αποχές ένα σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας στη σουηδική βουλή. Πηγαίνει παραπέρα από το αντίστοιχο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (με 23-22), αφού εκτός από τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει και τις Γενοκτονίες Ποντίων και Ασσυροχαλδαίων της Μικράς Ασίας από τα οθωμανο-κεμαλικά στρατεύματα.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερό Κόμμα, Οικολόγοι) και δίχασε τη σουηδική Βουλή. Στους αντίποδες της Αβτζί, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Οικολόγων, Μεχμέτ Καπλάν, ζήτησε την καταψήφισή του.
Φυσικά το σοκ ήταν μεγάλο για την Αγκυρα, καθώς η Σουηδία ήταν (και παραμένει) σθεναρός υποστηρικτής της στο τρίπτυχο ΕΕ - Κύπρος - Αιγαίο. Στο β΄ εξάμηνο του 2009 η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μάλστρομ, είχε παραδεχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές της σουηδικής προεδρίας με την Τουρκία, ώστε να καθιερωθούν κοινές περιπολίες με την Frontex.
Πάντως σε μια επίδειξη ρεαλισμού, η Αρμενική Ενωση Σουηδίας εκδήλωσε αμφιβολία αν το ψήφισμα θα αλλάξει τη φιλοτουρκική στάση της κυβέρνησης Ράινφελντ. Αφού απέτυχε να το μπλοκάρει, ο ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ το επέκρινε ως «λάθος, υπονομευτικό της αρμενοτουρκικής προσέγγισης», αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει αυτόν τον καιρό η Τουρκία να γίνει «πιο ανοιχτή και δημοκρατική χώρα».
Φυσικά ο Ερντογάν ματαίωσε το ταξίδι του στη Στοκχόλμη στις 17 Μαρτίου, ενώ ο Νταβούτογλου ανακάλεσε στην Αγκυρα την πρεσβευτή Ζεργκιούν Κοροτούρκ, όπως είχε κάνει με τον συνάδελφό της στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν. Πάντως πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ βεβαίωναν το πρακτορείο Ρόιτερ πως η κ. Κοροτούρκ θα επιστρέψει σύντομα στη Στοκχόλμη, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις «ενεργές προσπάθειες της σουηδικής να μπλοκάρει το ψήφισμα».
Το ίδιο άλλωστε πολεμάει η κυβέρνηση Ομπάμα με πρωτεργάτη τη Χίλαρι Κλίντον, ώστε το αμερικανικό ψήφισμα να μην προχωρήσει στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Φυσικά, η Τουρκάλα διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή της, προειδοποιώντας για «δραστικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις».
Ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα, που καταδικάστηκε «σθεναρά» από τον Ερντογάν, ως «απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας, που δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών». Ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι «δεν έχει καμία αξιοπιστία» η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
ethnos-online
Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα