19 Σεπτεμβρίου 2009

Εξηγήσεις για τους αγνοούμενους στην Κύπρο καλείται να δώσει η Τουρκία

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με απόφασή της υποχρεώνει την Τουρκία να παρουσιαστεί ενώπιον της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον προσεχή Δεκέμβριο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους αγνοούμενους του 1974 στην Κύπρο. Επίσης το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις για ηθική αποζημίωση 12 χιλιάδων ευρώ για κάθε έναν εκ των αγνοουμένων, στις 9 οικογένειες που είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ.
Για πολύ σημαντική απόφαση έκαναν λόγο οι δικηγόροι στην προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ Αχιλλέας Δημητριάδης και Κύπρος Χρυσοστομίδης, λέγοντας πως η τελική απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων "Βαρνάβα και λοιποί εναντίον της Τουρκίας" αποτελεί "δεδικασμένο" για την Τουρκία.
Επίσης πρόσθεσαν ότι η απόφαση αυτή είναι "ένα σημαντικό προηγούμενο για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι μόνο".
Οι εννέα αυτές ατομικές προσφυγές αγνοουμένων και των οικογενειών τους ενώπιον του ΕΔΑΔ χρονολογούνται από το 1990.
"20 χρόνια μετά, είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε σήμερα μιαν τελική και τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου στην ολομέλειά του, πράγμα το οποίο δικαιώνει τις προσδοκίες και των αιτητών αλλά και γενικά του κυπριακού λαού για τα εγκλήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 1974 σε βάρος των αγνοουμένων μας", δήλωσε ο δικηγόρος Αχιλλέας Χρυσοστομίδης.
Ο Χρυσοστομίδης είπε ότι το ΕΔΑΔ, "χωρίς οποιανδήποτε επιφύλαξη, διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στη ζωή του άρθρου 2 για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προέβη σε καμία πράξη διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων".
Επίσης ανέφερε ότι "απορρίφθηκαν όλες οι προκαταρκτικές ενστάσεις της Τουρκίας, ιδίως εκείνη που αφορούσε τους χρονικούς περιορισμούς, γιατί υπήρξε ισχυρισμός εκ μέρους της Τουρκίας ότι τα γεγονότα που έγιναν το 1974 δεν καλύπτονται από τη δική της αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στο ΕΔΑΔ που έλαβε χώρα το 1987".
"Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της απόφασης", πρόσθεσε, "είναι ότι το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις για ηθική ζημία για κάθε ένα εκ των αγνοουμένων, μόνο 12.000 ευρώ για κάθε αίτηση, όμως τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στην πρωτόδικη απόφασή του, το Δικαστήριο είχε πει ότι είναι αρκετό το γεγονός ότι διαπιστώνεται παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης και ως εκ τούτου δεν προχωρούμε σε επιδίκαση αποζημιώσεων", τόνισε ο κύπριος δικηγόρος.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου επεσήμανε "είναι μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει πάρα πολλά σημεία τα οποία μπορούν και θα πρέπει να αξιοποιηθούν από εμάς" και πρόσθεσε ότι ενώπιον του Δικαστηρίου "εκκρεμούν μερικές δεκάδες προσφυγές, οι οποίες έχουν κατατεθεί πολύ αργότερα".
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα