28 Αυγούστου 2011

Συλλυπητήρια των πολιτικών για τον Λεωνίδα Κύρκο
πρώτη ανάρτηση: 28-08-2011, 11:50


Με λόγια συγκίνησης και εξαίροντας την πολύχρονη προσφορά του αποχαιρετούν τα πολιτικά κόμματα τον Λεωνίδα Κύρκο, που άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Στην ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει: «υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού... Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος».

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Με τη συνεπή στις αρχές του στάση και δράση, με το ήθος του, έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές του δημόσιου βίου», συνεχίζει ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως με την ηγετική μορφή της Αριστεράς τον συνέδεε βαθιά φιλία και συνομιλούσαν μέχρι πρόσφατα.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει: «ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας... η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».

Τα συλληπητήριά του εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς. «Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του», αναφέρει.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του», υπογραμμίζει ο ΛΑΟΣ.

Την οδύνη του για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας: «οι νεότερες γενιές, όλη η αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην δήλωσή του.

«Αντίο ακριβέ μας σύντροφε», γράφει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και επισημαίνει: «ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει: «με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο».

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εξέφρασε τα συλληπητήριά του, τονίζοντας ότι ο εκλιπών ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα