19 Ιανουαρίου 2010

Προσκαλεί η Aθήνα, προκαλεί ο Eρντογάν

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του το μειονοτικό, θέλοντας να κατοχυρώσει αμοιβαιότητα μεταξύ της Θράκης και της εναπομείνασας ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ο οποίος εντός των προσεχών ημερών θα λάβει την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες.
Ο κ. Ερντογάν είχε χθες, κατόπιν αιτήματός του,
συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, στο περιθώριο της ενεργειακής διάσκεψης στο Αμπου Ντάμπι, κατά τη διάρκεια της οποίας άκουσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα και έλαβε τις κατάλληλες απαντήσεις όταν αναφέρθηκε στη γνωστή θέση του για τα «προβλήματα της Δυτικής Θράκης».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Κυπριακό θα μπορούσε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα εάν η Ελλάδα και η Τουρκία προσέφεραν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη ως εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ έθεσε και τα «προβλήματα της Δυτικής Θράκης».
«Είναι λάθος να έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εχουμε σχεδόν 130.000 ομογενείς στη Δυτική Θράκη, που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Είναι αναγκαίο να εξαλείψουμε αυτά τα προβλήματα. Εχουμε επίσης σχεδόν 3.000 Ελληνες πολίτες μεταξύ των μειονοτήτων στην Τουρκία και αντιμετωπίζουν και αυτοί κάποια προβλήματα. Πρέπει να επιλυθούν αμοιβαία τα προβλήματα αυτά», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Στην επιστολή που είχε στείλει στις 2 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Γ. Παπανδρέου είχε θέσει μία σειρά ζητημάτων τα οποία παρέπεμπαν στη γνωστή ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων.
Ανώτερη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης θεμάτων «ελλήνων πολιτών με ξένες κυβερνήσεις» και διευκρίνιζε ότι για την επίσκεψη Ερντογάν το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής της είναι το επόμενο εξάμηνο.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ethnos-online

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα