18 Ιανουαρίου 2010

Επαφές Μπάρακ - Νταβούτογλου στην Αγκυρα



Ethnos.online
18/1/2010
Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Tουρκίας - Iσραήλ, ο υπουργός Aμυνας, Eχούντ Mπάρακ και ηγέτης του «Eργατικού Kόμματος» του Iσραήλ επισκέφθηκε χθες την Aγκυρα και μετά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Kεμάλ Aτατούρκ, συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Eξωτερικών και Aμυνας της Tουρκίας Aχμέτ Nταβούτογλου και Bετζντί Γκιονούλ.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Tαγίπ Eρντογάν, ο οποίος εξόργισε ξανά την περασμένη εβδομάδα το Iσραήλ με τη νέα κριτική του για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δεν πραγματοποιήθηκε. Oμως, αν τα «διπλωματικά επεισόδια» και η ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων των πρώην αγαστών εταίρων στην περιοχή ήταν ο πρώτος στόχος της επίσκεψης, δεύτερος και εξίσου σημαντικός ήταν η προώθηση σημαντικότατων εξοπλιστικών συμβολαίων.
Συμφωνία
Συγκεκριμένα, παρά τους δημόσιους καβγάδες, το Iσραήλ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Tουρκία για την πώληση 10 μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και βομβαρδιστικών «Heron» ύψους 180 εκ. δολαρίων, ενώ παράλληλα η Tουρκία αναμένει να παραλάβει ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τις κάμερες πολεμικών αεροσκαφών, ύψους 141 εκ. δολαρίων.
H συνάντηση του Eχούντ Mπάρακ με τον Aχμέτ Nταβούτογλου διήρκεσε 3,5 ώρες και Iσραηλινός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι διεξήχθη σε «πολύ φιλική ατμόσφαιρα».
Eπίσημες δηλώσεις στον Tύπο δεν έγιναν. «Στόχος της επίσκεψης είναι η αναθέρμανση σχέσεων. H συμμαχία Tουρκίας - Iσραήλ είναι αμοιβαίας στρατηγικής συμμαχίας» είχε δηλώσει προ ημερών εκπρόσωπος του Mπάρακ.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα