25 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ = γείτονας-σύμμαχος να σού πετύχει

ΤΟΥΡΚΙΑ = γείτονας-σύμμαχος να σού πετύχει
«Κράτιστοι κριθείεν οι τα δεινά γιγνώσκοντες 
και μη αποτρεπόμενα εκ τών κινδύνων.»
Θουκυδίδης

Πολλές οι πρόσφατες τουρκικές ιταμότητες σε βάρος τής Ελλάδας, που το ελληνικό ΥΠΕΞ (και γενικότερα η καθ' ημάς Κυβέρνηση, καθώς και τα πολιτικά Κόμματα τής Αντιπολίτευσης) τις άφησαν, ουσιαστικά, να περάσουν σιωπηρά. Καταγράφω:

1.) Η τουρκική Κυβέρνηση και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμενων σχεδιάσαν αεροναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια που διχοτομούν το ελληνικό Αιγαίο. (α)

2.) Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι τής Τουρκίας διαμαρτυρήθηκαν, θρασύτατα, επειδή έλληνας δημοσιογράφος πήγε στα Ίμια και ύψωσε την ελληνική Σημαία.

3.) Η τουρκική τράπεζα Ziraat (Αγροτική) έστειλε προσκλήσεις στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα (όχι και στην ελληνική!) για τα εγκαίνια τών τραπεζικών υποκαταστημάτων της στην Αθήνα και την Κομοτινή. Τη δεύτερη πόλη την ονομάζει Γκιουμούλτζινε (οθωμανική ονομασία). Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αντιπρόεδρο τής Κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Nazim Ekren (β). 

Τις εμφανείς τουρκικές προκλήσεις 2. και 3. δεν θα τις σχολιάσω, αφού αυτές από μόνες τους εμφαίνουν το απεχθές τής τουρκικής πρόκλησης. Απλώς υπογραμμίζω, πάλι, τις επιφυλάξεις μου (για αρνητικές παρανέργειες) τής άστοχης πρωτοβουλίας τής δικής μας Εθνικής Τράπεζας ν' αγοράσει την τουρκική Finansbank. Ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για την αντίστοιχη τουρκική "επίθεση" στον τραπεζικό χώρο.

Μετά την κατάποση (άνευ ουσιαστικής ελλαδικής διαμαρτυρίας) τών παραπάνω δύο προκλήσεων τής Άγκυρας, ας σταθούμε ―εν ολίγοις― στην πρώτη και εξοργιστικότερη πρόκληση τής "φίλης" και "συμμάχου" χώρας, την οποία με απόλυτη εθνική τύφλωση προωθούμε στην Ε.Ε., αφήνοντάς την, συνάμα, να οργιάζει στο Αιγαίο, τη Θράκη και σ' αλλα σημεία τής ελληνικής Επικράτειας.

Οργάνωσε, λοιπόν, η Άγκυρα μεγάλα Αεροναυτικά Γυμνάσια στο Ανατολικό Αιγαίο (25ο Μεσημβρινό) περιφρονώντας την διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνικότητα τών ελληνικών νησιών σε γεωμετρική έκταση, δηλαδή από τη Θάσο ως το Καστελόριζο.

Τα Γυμνάσια, made in Turkey, θα διαρκέσουν 15 μέρες καλύπτοντας το χρονικό φάσμα 15-30 Μαρτίου 2009 (καθόλου τυχαία διαλεγμένες οι ημερομηνίες). Και συν τοις άλλοις μονοπωλούν υπέρ τής Άγκυρας το FIR Αθηνών (Flight Information Regions), οριοθετώντας, συνάμα, τις περιοχές έρευνας και διάσωσης ναυαγών, βάσει τού μονομερούς και επεκτατικού τουρκικού νόμου τού 1989.

Αλλά η τουρκική ιταμότητα έχει συνέχεια. Οι τούρκοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί βαφτίζουν το συγκεκριμένο σενάριό τους «Νατοϊκό» και με απολυταρχικό ύφος σουλτάνου οικοδεσπότη καλούν (προσκαλούν) τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία να πάρουν ενεργό μέρος στα Γυμνάσια, που σε τελευταία ανάλυση έχουν σαφώς κατακτητικό και ταπεινωτικό προγραμματισμό σε βάρος τής Ελλάδας. Απομένει να δούμε αν θ' ανταποκριθούν και σε τί βαθμό θ' ανταποκριθούν οι προαναφερθείσες χώρες που για την Αθήνα θεωρούνται φιλικές, ΝΑΤΟϊκά συμμαχικές, κοινοτικά συνευρωπαϊκές.

Από Ελλαδικής πλευράς σημειώθηκε κάποια χλιαρή αντίδραση από το Υπουργείο Άμυνας και το Πεντάγωνο, θεωρώντας το θέμα "μείζον" αλλά και παραπέμποντάς το στην κυβερνητική ολομέλεια αφ' ενός και στο ΥΠΕΞ αφ' ετέρου. Οπότε "ζήσε Μαύρε μου..." (εκτός από περίπτωση ...έκπληξης).
.......................................
Υστερόγραφο: Και κάτι ακόμα, που μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό, αλλά οργανωτικά (πολιτικά και δημοσιογραφικά) είναι απαράδεκτο: η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο βαφτίσανε τα προαναφερθέντα αεροναυτικά γυμνάσια Egemen. Κι εμείς εδώ (πολιτικοί και δημοσιογράφοι) αβασάνιστα και εκ τού προχείρου το μεταφράσαμε και το γράψαμε ως «Ηγεμών». Λάθος 100%. Η σωστή αντίστοιχη λέξη είναι κυρίαρχος-κυριαρχία. Δηλαδή πρόκειται για ονομαστικό προσδιορισμό πολύ πιο βαρύ, πολύ πιο προκλητικό για τα κυριαρχικά δικαιώματα (διεθνώς κατοχυρωμένα) τής Ελλάδας. Και ο νοών νοείτω.

Σημειώσεις: α) Η νέα και σοβαρότατη αυτή πρόκληση έγινε γνωστή από σχετικό αποκαλυπτικό γραφτό τής ημερήσιας εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Πρόκειται για σοβαρό εθνικό θέμα, που όμως δεν το σχολίασαν ευρέως (ως ώφειλαν) τα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε., δυστυχώς. β) Φωτοτυπία τής προκλητικής και αντιεθυμοτυπικής πρόσκλησης τών εγκαινίων τής τουρκικής τράπεζας Ziraat στη στήλη τών φωτορεπορτάζ.

Ανδρέας Γ. Λαμπίκης

Δημοσιεύθηκε στην εφημ.''Κωνστατινουπολής'' τεύχος Μαρτίου 2009

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα