22 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Λουκά Παπαδήμο

Την εξεύρεση άμεσης λύσης για όσους συνανθρώπους μας-χρόνια πάσχοντες- αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι  για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζήτησε με ανοιχτή επιστολή της από τον πρωθυπουργό κ Λουκά Παπαδήμο, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας  Μαστολογίας καθηγήτρια κ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα.
«Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή της η κ Μουζάκα-την οποία απήυθυνε χτες στον πρωθυπουργό  κατά την διάρκεια της εκπομπής«Υγεία στην Υγεία» στον Τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, εκτός από αντισυνταγματικό και αντικοινωνικό μέτρο, επιτρέψτε μου να πω αποτελεί και  απάνθρωπο μέτρο γι’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, εκτός και εάν στόχος μας είναι η εξόντωση τους».
Στην επιστολή της η κ Μουζάκα αναφέρει χαρακτηριστικά «Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, να του ευχηθούμε υγεία και δύναμη για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που έχει επωμισθεί και παράλληλα να κεντρίσουμε την ανθρώπινη του ευαισθησία. Κύριε Πρωθυπουργέ, ως ιατρός θα ήθελα να σας ζητήσω, μαζί με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτετε στον οικονομο-τραπεζικό-
δημοσιονομικό τομέα να δείξετε και την ανάλογη ευαισθησία στον κοινωνικό τομέα. Στην πλειοψηφία του σήμερα ο Ελληνικός λαός, -χωρίς να είναι ο ίδιος υπεύθυνος γι αυτό-, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα οικονομικά προβλήματα. Του έχουν έρθει κατά το κοινώς λεγόμενο τα πάνω κάτω. Σκεφτείτε παρακαλώ εάν σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει κάποιος, προστεθεί και θέμα υγείας. Η κατάσταση δραματικοποιείται. Σκεφτείτε λοιπόν εάν σ’ αυτή την τόσο φορτισμένη κατάσταση, οι μη έχοντες οικονομική ευχέρεια και όντας ασθενείς, να επιφορτισθούν να αντιμετωπίσουν και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους από τη ΔΕΗ, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι που τους επιβλήθηκε μέσω του λογαριασμού της. Φάρμακα όπως η ινσουλίνη, τα αντικαρκινικά και άλλα πολλά χρειάζονται ψυγείο, άρα και ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζονται και διάφορες ιατρικές συσκευές που μεταχειρίζονται ορισμένοι ασθενείς καθώς επίσης χρειάζονται και θέρμανση για να ζεσταθούν.
Είναι τελείως διαφορετικό, πιστέψτε με κ. Πρωθυπουργέ, ο υγιής άνθρωπος από τον χρονίως πάσχοντα. ‘Όπως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα κάποιος να ακούει ένα πρόβλημα στο γραφείο του πληροφοριακά, από κάποιον που να το ζει καθημερινά.
Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος εκτός από αντισυνταγματικό και αντικοινωνικό μέτρο, επιτρέψτε μου να πω αποτελεί και απάνθρωπο μέτρο γι’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, εκτός και εάν στόχος μας είναι η εξόντωση τους.
Πιστεύοντας ότι η Πρωθυπουργία σας θα αποτελέσει φωτεινή σελίδα στην ιστορία της χώρας μας, σας παρακαλώ κ. Πρωθυπουργέ να ξεκινήσετε τη θητεία σας με την εξεύρεση άμεσης λύσης ,προκειμένου να ανακουφιστούν οι έχοντες το πρόβλημα πάσχοντες συνάνθρωποί μας».
Δρ.  ΛΥΔΙΑ  ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ - ΜΟΥΖΑΚΑ
ε. Καθηγήτρια  Ιατρικής Σχολής   Πανεπιστημίου  Αθηνών
Γυναικολόγος  –  Ειδ.  Μαστολόγος

Πολιτευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής
.

Ετικέτες

ΕΦΥΓΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

http://anatoliblog.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

Άρθρο του Γρηγόρη Κεσίσογλου
εκδότη της εφημερίδας "Ανατολή" 

Ετικέτες

20 Νοεμβρίου 2011

Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου

1)    Παραθέτω πιο κάτω το σημερινό σημείωμα εις Μνήμη του Δρ. Νεοκλή Σαρρή, από τον Καθηγητή Παναγιώτη ΄Ηφαιστο από την κατεχόμενη Κερύνεια.
2)    Ένα ιστορικό άρθρο του Δρ. Σαρρή για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό και  που σκιαγραφεί με αναμφισβήτητο ιστορικό τρόπο σε ποια τουρκική επιδίωξη στοχεύει η κατάπτυστη συμφωνία Χριστόφια/Ταλάτ της 23 Μαίου 2008. Φ.Α.

                                                        Νεοκλής Σαρρής
Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου
Τον Νεοκλή θα τον θρηνήσει η οικογένειά του και θα λείψει στο αμούστακο παιδί του. Θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν πνευματική μορφή και σαν μοναδικά εμβριθή γνώστη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολα πεδία όπου η γνώση σπανίζει και οι γνώμες κυριαρχούν. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν : Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.
Δύο λόγια  μόνο θα πω όπως τον γνώρισα ως ακαδημαϊκό, ως άνθρωπο και ως φίλο. Συναντηθήκαμε πριν δύο περίπου δεκαετίες, όταν εντάχθηκα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο όπου και αυτός δίδασκε. Ακαριαία με εντυπωσίασε η ευθύτητά του, η ειλικρίνειά του, η καλοσύνη του και η βαθιά πρωτογενής και βιωματική συνάμα και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας. Επίσης ο μετριοπαθής του χαρακτήρας και η μετριοφροσύνη του. Συνδυασμός προτερημάτων που δεν συναντάς εύκολα. Περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και γι’ αυτούς που του επιτίθονταν ανελέητα και άδικα δεν ένοιωθε μίσος. Λίγη πίκρα μόνο, συμπάθεια για την κατάντια τους και ετοιμότητα να συζητήσει μαζί με όλους και για όλα.
Πιο καλά, αν όχι πολύ καλά, τον γνώρισα όταν έκανε την επιμέλεια του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας το οποίο εγώ μεν πρότεινα να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα, πλην τη μετάφρασή του ο Νεοκλής επιθυμούσε διακαώς. Πέραν της γνωστής θέσης «να γνωρίσουμε τον αντίπαλό μας» οι λόγοι είναι βαθύτεροι. Πρωτίστως ήθελε οι συμπατριώτες του να ακούσουν από έναν κορυφαίο τούρκο ηγέτη και ακαδημαϊκό αναλυτή τα ίδια πράγματα που ο ίδιος επί δεκαετίες τους έλεγε, όταν ανάλυε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Νεοκλής Σαρρής εδώ και πολλές δεκαετίες πρόσφερε στους νεοέλληνες κάτι ανεκτίμητο : Μια βαθιά, μοναδικά εξειδικευμένη και απίστευτα ακριβής γνώση της διαδρομής, της συγκρότησης, του χαρακτήρα, της φυσιογνωμίας και του τρόπου σκέψης των Τούρκων. Λαό που όχι μόνο δεν μισούσε αλλά και που ένοιωθε πως, αν και βαθύτατα Έλληνας, ο ίδιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της ταραχώδους, αντιφατικής και τραγικής πορείας του νεοτουρκικού κράτους. Μαζί τους μεγάλωσε, βίωσε την τουρκική κοινωνία και τις αντιθέσεις της και μελέτησε επιστημονικά τη συγκρότησή της και την εξέλιξή της. Τελικά, όπως οι  περισσότεροι Έλληνες της Ανατολής ξεριζώθηκε και βρέθηκε στο νεοελληνικό κράτος. Είχε την πνευματική και ηθική δύναμη, εν τούτοις, να μην βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό. Παρέμεινε φίλος με όσους τούρκους γνώριζε και επικοινωνούσε συχνά μαζί τους. Ο Σαρρής ουσιαστικά βίωσε απέραντα την αντιφατική συγκρότηση του νεοτουρκικού κράτους, την επικινδυνότητά του, την ποικιλόμορφη ανθρωπολογική σύνθεση της κοινωνίας του και τις τραγικές αντιθέσεις της αλλά και τις συγγένειες μαζί μας. Αναμφίβολα, ο Νεοκλής Σαρρής όσο κανείς άλλος ήταν σπάνιος γνώστης της διαφοροποιημένης ανθρωπολογικής δομής του λαού του νεοτουρκικού κράτους και των ιδιομορφιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια και κυρίως στη φάση της επιμέλειας του Στρατηγικού Βάθους είχαμε πολύωρες συζητήσεις, οπότε και τον κατάλαβα βαθύτερα και πλατύτερα. Ο Νεοκλής Σαρρής, συνθέτοντας με μοναδικό και απαράμιλλο τρόπο βιωματική γνώση και ακαδημαϊκή γνώση, πολλές φορές μου εξιστορούσε τη διαδρομή των προπάππων του, της οικογένειάς του, των φίλων του στη Μικρά Ασία μέχρι και τον ξεριζωμό τους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου του πρότεινα να του πάρω συνέντευξη για να γράψω την προσωπική και πολιτική βιογραφία του. Θα άξιζε τον κόπο γιατί ο Νεοκλής Σαρρής, πνευματικά, βιωματικά και γνωστικά, κυριολεκτικά ενσάρκωνε τη νεότερη ιστορία των νεοελλήνων.
Ο Νεοκλής μιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια, σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζε κόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Με άφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτερο τουρκολόγο. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκή παρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδια που τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα και ανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία της πολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοια φωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μια καταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε να τους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί  κανείς να δέσει έναν γίγαντα με κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του νυχθημερόν και είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. Ο Νεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος : Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη για όλους, ταυτόχρονα δυνατός, αδέκαστος και ακλόνητος, κύρια έγνοια του οποίου ήταν να διατυπώνει απερίφραστα εδραία και αληθή επιχειρήματα και να μην αδικεί κανέναν.
Μεγάλες ανθρώπινες μορφές όπως ο Νεοκλής Σαρρής, όταν αποχωρούν από τον γήινο κόσμο, συνεχίζουν να είναι μαζί μας με το πνεύμα τους, την πανίσχυρη προσωπικότητά τους και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους. Η επιβλητική παρουσία του Νεοκλή Σαρρή ήταν πάντα ζωντανή και δυνατή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Ο Νεοκλης Σαρρής θα είναι πάντα μαζί μας. Καλό ταξίδι Νεοκλή.
Παναγιώτης Ήφαιστος 19.11.2011
Π. Ήφαιστος - P. Ifestos
www.ifestosedu.gr - info@ifestosedu.gr

Ετικέτες

13 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου



Toυλάχιστον ο γράφων έχει αποφύγει μέχρι τώρα την υιοθέτηση βαριών
εκφράσεων, γιατί δεν πιστεύει σε αυτό το είδος πολιτικού λόγου. Αυτό που
κυρίως έχει σημασία είναι ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει την τραγωδία που
τον πλήττει με το μυαλό του όσο γίνεται καθαρότερο. Οι αυτοκρατορίες, και
αυτοκρατορία είναι αυτή που μας επιτίθεται, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την
παλληκαριά, χρειάζεται και πολύ μυαλό. Πατριώτες είναι πολλοί που λένε π.χ.
΅επιστροφή στη δραχμή τώρα΅ ή ΅αποδέσμευση από την ΕΕ΅, μόνο που το επίπεδο
της στρατηγικής σκέψης τους είναι στο επίπεδο εκείνων που έφτιαξαν ξύλινα
τείχη γύρω από την Αθήνα και τους έκαψε μέσα ο Ξέρξης.  
Αν όμως αληθεύουν αυτά που φαίνεται πως συνεπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση,
τότε θα λέγαμε μεγάλο ψέμμα, μη χαρακτηρίζοντας τη σύναψή της πράξη εθνικής
προδοσίας. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν συνεπάγονται απλά τη
συνέχιση της διαπιστωμένα καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής του
Μνημονίου. Εισάγουν ένα ποιοτικό στοιχείο, ολοκληρώνοντας τη μετατροπή της
Ελλάδας σε αποικία και των κατοίκων της σε δουλοπάροικους μιας νέας
Αυτοκρατορίας του Χρήματος. Και Σκύλλα και Χάρυβδη θα μπορούσε κάποιος να
πει. Και θα καταστραφούμε και θα γίνουμε δούλοι.

¨Όπως μας πληροφορούν λίαν αξιόπιστοι νομικοί και κύκλοι οικονομολόγων, η
υπαγωγή του χρέους στο βρετανικό δίκαιο, που προβλέπει η δανειακή σύμβαση,
δένει τα χέρια της Ελλάδας όχι μόνο για δέκα χρόνια, αλλά για έναν αιώνα,
ακριβέστερα καταστρέφει την ικανότητα υπαρξής της ως ανεξάρτητου και
κυρίαρχου κράτους. Σήμερα, η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να μετατρέψει
τους όρους αποπληρωμής του χρέους της με απλές αποφάσεις της Βουλής. Μπορεί
επίσης, αν φύγει ή εκδιωχθεί από το ευρώ, να μετατρέψει το χρέος της σε
δραχμές και να το υποτιμήσει μαζί με το νόμισμά της. Δεν χρειάζεται άλλωστε
καν να το πράξει, αρκεί να το απειλήσει, για να αποκτήσει ένα ισχυρό
διαπραγματευτικό χαρτί. Σήμερα, τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια να
εκδικάσουν διαφορές ως προς το χρέος, αύριο θα είναι τα βρετανικά. Και η νέα
δανειακή σύμβαση, αν ψηφιστεί και μάλιστα από ενισχυμένη πλειοψηφία της
Βουλής, θα έχει αυξημένη τυπική και πολιτική ισχύ. Πάντα μπορεί κανείς να
αθετήσει βέβαια τις πληρωμές του. Θα πρέπει να γίνει Κούβα όμως για να το
κάνει. (Δεν είχαμε δυστυχώς τον χρόνο να επαληθεύσουμε το σύνολο αυτών των
πληροφοριών πλήρως, κάτι που σκοπεύουμε να πράξουμε τις επόμενες μέρες.
Θεωρούμε όμως τόσο κρίσιμο το ζήτημα που εκτιμήσαμε ότι πρέπει να τις
δώσουμε στη δημοσιότητα)   

Με άλλα λόγια, αυτό που επιχειρείται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου
είναι ο αφοπλισμός της Ελλάδας με τη δική της συγκατάθεση, η οριστική
μετατροπή της σε αποικία, χωρίς μάλιστα την παραμικρή εγγύηση, το αντίθετο,
σωτηρίας της οικονομίας και κοινωνίας της, για να μη μιλήσουμε για την
εθνική της ακεραιότητα, που θα είναι χίμαιρα να πιστέψουμε ότι μπορεί να
διατηρηθεί σε παρόμοιες συνθήκες. ¨Ολοι ξέρουν και το λένε ότι οι αποφάσεις
της 26.10 όχι μόνο δεν θα σώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και θα
καταρρεύσουν έτσι κι αλλοιώς σύντομα, πιθανώς και της ΕΕ περιλαμβανομένης.
Τα χαρτιά όμως που θα έχει υπογράψει η Ελλάδα θα της μείνουν. Γι¨αυτό και
δεν τους φτάνει η συγκατάθεση του κ. Σαμαρά στην αναβολή των εκλογών και
στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης-τσίρκου, αλλά θέλουν και τις γραπτές
εγγυήσεις του - πέραν της προσπάθειας να τον εξευτελίσουν με αυτόν τον
τρόπο.      
¨Ερχεται μια στιγμή στη ζωή που πρέπει να αποφασίσεις με ποιον θα πάς και
ποιούς θα αφήσεις. Στην Ελλάδα εξαφανίζεται πια ο ΅΅μεσαίος χώρος΅ ανάμεσα
στα δύο στρατόπεδα, εκείνο των Δούλων και των Εφιαλτών και εκείνο όσων
αγωνίζονται για την πατρίδα τους.  

Ετικέτες

2 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ Α Π Α Τ Η Κ Α Ι Υ Π Ο Κ Ρ Ι Σ Ι Α


ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
spitha-kap.gr

Aθήνα, 1.11.2011


ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Α Π Α Τ Η Κ Α Ι Υ Π Ο Κ Ρ Ι Σ Ι Α


Ο επιθανάτιος ρόγχος της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την απροσμέτρητη μεγαλομανία και ανικανότητα των ηγετών της μας οδηγεί εδώ και δυόμιση χρόνια προς το απόλυτο χάος.
Παίζουν με τις αντοχές του λαού μας και χρησιμοποιούν τους θεσμούς αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Το νέο εύρημα του Δημοψηφίσματος είναι εντελώς υποκριτικό, αφού η Κυβέρνηση έχει πάρει ως τώρα άπειρες σοβαρότατες αποφάσεις και έχει υπογράψει συμφωνίες με τις οποίες έχει δεσμεύσει ασφυκτικά τον ελληνικό λαό και έχει υποθηκεύσει το μέλλον του, χωρίς ποτέ να τον ρωτήσει για τίποτα. Μας ρώτησε όταν μας οδήγησε στο ΔΝΤ; Ή όταν υπέγραφε την πρώτη δανειοληπτική σύμβαση; Τώρα που μας έδεσε χειροπόδαρα, τώρα θυμήθηκε το Δημοψήφισμα;
Όμως είναι γνωστό, ότι το Δημοψήφισμα είναι τρόπος δημοκρατικής έκφρασης της θέλησης του Λαού, όταν αυτός είναι ελεύθερος να αποφασίσει και όχι όταν τον έχουν φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων και κάτω από συνθήκες εκβιασμού
.Τώρα που ο ελληνικός λαός είναι κυριολεκτικά παγιδευμένος εξ αιτίας της Κυβέρνησης και με τις δικές της υπογραφές, έρχονται να θέσουν υποκριτικά το ερώτημα αν συναινούμε στην τελευταία μόνο συμφωνία που υπέγραψαν τις μέρες αυτές, προσπαθώντας πονηρά να νομιμοποιήσουν αναδρομικά ό,τι αντισυνταγματικό έχουν κάνει ως τώρα και εκβιάζοντάς μας ότι αν δεν συναινέσουμε, θα χάσουμε ό,τι έχουμε, ακόμα και μισθούς και συντάξεις.
ΟΧΙ λοιπόν στο δημοψήφισμα. Όσο για μας, έντονη προσπάθεια για τη δημιουργία του Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Σωτηρίας.

Για το Γραφείο Τύπου
Ιωάννα Κολοβού
Γραφεία Αθήνας: Ερμού 7, 6ος όροφος, τηλ.210.3233877 & 6977.918816
Γραφεία Θεσσαλονίκης: Γεννηματά 83& Μαυρομμάτη 4ος όροφος,
τηλ 2310.456906 & 6985.570763

Τέσσερα είναι τα βασικά μειονεκτήματα ενός δημοψηφίσματος:


Τέσσερα είναι τα βασικά μειονεκτήματα ενός δημοψηφίσματος:
1.Αφήνουν τις πολιτικές αποφάσεις στα χέρια όσων έχουν περιορισμένη μόρφωση και πείρα, και είναι επομένως πιο ευάλωτοι στην επιρροή των ΜΜΕ και άλλων θεσμών.
2.Παρέχουν, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο περιορισμένη εικόνα της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή.
3.Επιτρέπουν στους πολιτικούς να χειρίζονται κατά βούληση την πολιτική ημερήσια διάταξη κι έτσι να αποποιούνται την ευθύνη λήψης δύσκολων αποφάσεων
4.Τείνουν να απλοποιούν και να παραμορφώνουν τα πολιτικά ζητήματα, περιορίζοντας τα σε ερωτήματα που επιδέχονται μονολεκτική απάντηση (κατά κανόνα, «ναι» ή «όχι»).
Προσθέτω  και την απάθεια και την αδιαφορία ενός μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων. Η αποχώρηση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού από την πολιτική συμμετοχή θα ήταν απειλητική για τη δημοκρατία. Ένα κάποιο ποσοστό πολιτικής απάθειας και αδιαφορίας δεν βλάπτει την πολιτική σταθερότητα. Ακόμη και μια περαιτέρω μείωση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς μπορεί να αντιμετωπιστεί . Ωστόσο επικίνδυνο για την υπόσταση της δημοκρατίας θα ήταν εάν το μεγαλύτερο μέρος των εκλογέων, από αντίθεση στους κανόνες συμμετοχής, απείχε από τις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής βούλησης και λήψης δημοσίων αποφάσεων.
Γιατί δεν νοείται δημοκρατία χωρίς δημοκράτες..

--