24 Ιουλίου 2010

Η σφαγή των δημόσιων αμνών

Αυτή η ξαφνική απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα κατακαλόκαιρο και υπό καύσωνα με έβαλε σε πολλές σκέψεις.
Επιπλέον είχε και ένα στοιχείο εκβιασμού. Οποιος δεν αυτοαπογραφηθεί μέχρι τις 23 Ιουλίου, δεν θα πληρωθεί τον Αύγουστο. Ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της απογραφής δεν είναι ξεκάθαρο. Οι προσωπάρχες δεν ξέρουν τι υπαλλήλους έχουν; Δεν θα αρκούσε μια εγκύκλιος προς αυτούς και να συντάξουν οι ίδιοι μια λίστα με το προσωπικό τους; Ακούμε να λένε για διπλοπληρωμές, για μισθούς σε νεκρούς και άλλα τέτοια. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας διοίκησης είναι διεφθαρμένο. Πώς δικαιολογείται ένας δημόσιος υπάλληλος π.χ. στην Εφορία, στην Πολεοδομία, στην Αστυνομία ή στον Στρατό να ζει σαν μεγιστάνας;
Αν αυτή η καταγραφή ήταν για την πάταξη της διαφθοράς, τότε θα αρκούσε ένα ξαναμελετημένο «Πόθεν Εσχες» και στη δημοτική βέβαια, που θα μπορούσε να είχε ένα προσωρινό τίτλο «Πες μας από πού τα άρπαξες». Και, αν αυτός ο τίτλος είναι προκλητικός και μονόπλευρος, έχω και μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση λίγο σεξπιρική: «Τα άρπαξες ή δεν τα άρπαξες; Ιδού η απορία». Τότε θα βλέπαμε ένα νόημα. Η καλή εβδομαδιαία εφημερίδα της Αριστεράς, η «Εποχή», την περασμένη Κυριακή μάς υπενθύμισε πως τον ίδιο μήνα του 1956, επί εθνάρχη Καραμανλή, είχε γίνει μια απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων με τις ίδιες προϋποθέσεις, τους ίδιους όρους και τα ίδια ζητήματα. Μετά την απογραφή, μπήκε το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν καλό όνομα στην κοινωνία. Επί δικαίους και αδίκους υπάρχει η κατακραυγή πως πρόκειται για χαραμοφάηδες, τεμπέληδες που το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν κάθε δεκαπενθήμερο τον σίγουρο μισθό τους. Και αυτό ξεκινάει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους όταν οι κυβερνήσεις διόριζαν τους ψηφοφόρους τους, χωρίς άλλο προσόν. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εχουν εκσυγχρονιστεί και το πελατειακό σύστημα έχει πάρει μια πιο εξευγενισμένη μορφή. Εντούτοις, δεν μπορούμε να απαξιώσουμε έναν ολόκληρο κόσμο εργαζομένων γιατί αυτό είναι ρατσισμός... Αλλά το ερώτημα που θέτει η «Εποχή» είναι και δικό μου: θα μάθουμε πόσους υπαλλήλους έχουμε ή πόσους θέλουνε; Κατά την απολύτως προσωπική μου άποψη και αν ήταν να βάλω στοίχημα στο τι θα χρησιμέψει αυτή η απογραφή, θα πόνταρα στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και στις μαζικές απολύσεις. Με δεδομένη τη διαίρεση των εργαζομένων, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι επιτελείς που σχεδιάζουν αυτή την ενδεχόμενη σφαγή πρέπει να έχουν υπολογίσει πως αυτό το μέτρο μπορεί και να φανεί δημοφιλές. Την ίδια αντιστοιχία μπορούμε να βρούμε, τηρουμένων των αναλογιών, με τα αντισημιτικά πογκρόμ του Χίτλερ, που ήταν βέβαιος πως ανταποκρινόταν στον γενικότερο αντισημιτισμό, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων του γερμανικού λαού. Τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης θα μας εξηγούν για τον υπερτροφικό κρατικό τομέα και για το πόσο στοιχίζει στον Ελληνα φορολογούμενο. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μηχανογραφηθεί, να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Και όλα αυτά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Μια νέα λοιπόν εξυγίανση του Δημοσίου που σίγουρα θα παραχωρήσει διάφορες λειτουργίες του στον ιδιωτικό τομέα.
Αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί, θα το δούμε τον Σεπτέμβρη. Το καταστροφικό έργο του κράτους του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, με άμεσα αποτελέσματα στην πραγματική αγορά, με πολλαπλασιασμό των λουκέτων. Και είναι απορίας άξιον γιατί η ΑΔΕΔΥ δεν έκανε παρόμοιες σκέψεις, που όσο λάθος και να είναι, είναι θεμιτές.

Ετικέτες

18 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

http://www.cpolitan.gr/?p=256
Ανακοίνωση Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
το κείμενο της απαντήσεως του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε ο Α′ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Β′ Πειραιώς κ. Γρηγόρης Νιώτης, ορμώμενος από την ανακοίνωση του Συλλόγου μας που εκδόθηκε με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας τον μήνα Μάϊο και η οποία αναφέρεται στα προβλήματα της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως. Στην εν λόγω ανακοίνωση μεταξύ άλλων τίθεται για πρώτη φορά στα χρονικά και η τύχη της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου της Κωνσταντινουπόλεως. (Βλέπε μπλογκ συλλόγου www.cpolitan.gr)
Ως γνωστό ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος της Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1861 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Ελληνισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαλύθηκε στη δεκαετία του ΄20 το δε Αρχείο του κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Ετικέτες

13 Ιουλίου 2010

Ο πρωθυπουργός και το Σύνταγμα

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Ο πρωθυπουργός και το Σύνταγμα
Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέας,
καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά nkotzias@otenet.gr

Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της προηγούμενης Κυριακής στο ερώτημα ως προς την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του, απάντησε με τη φράση: «Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες»!
Ως προς το πρώτο μέρος της φράσης, οφείλω να σημειώσω ότι είναι άλλο πράγμα αν ένας πολιτικός αποδέχεται ως προφανή μια συνταγματική πρόβλεψη και άλλο η υποχρέωσή του να κινείται στη βάση της όποιας συνταγματικής δέσμευσης, έστω και αν δεν τον ικανοποιεί.

Στο δεύτερο μέρος της φράσης του πρωθυπουργού, εκτιμάται, ότι ακόμα και αν υπάρχει πρόβλημα ως προς τη συνταγματικότητα μιας πτυχής του νομοθετικού έργου, αυτό δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, απλά το λαμβάνει υπόψη. Και αυτό, διότι, υποστήριξε, προηγείται η λογική. Η φράση αυτή μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί. Οτι, δηλαδή, το Σύνταγμα ισχύει στο βαθμό που ανταποκρίνεται στην «αίσθηση αποστολής» της κυβέρνησης και στις επιλογές της τρόικας, ειδικότερα του μνημονίου. Με αυτό τον τρόπο, όμως, η κυβέρνηση μετατρέπεται από προασπιστής του καταστατικού χάρτη της χώρας σε θεσμό που νομίζει ότι δικαιούται να κάνει επιλογές και διεθνείς συμφωνίες ενάντια στο γράμμα του Συντάγματος.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θυμηθεί (κάτι που μάλλον το ξέχασε στις «διαπραγματεύσεις»), επί παραδείγματι, ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφασίσει δεσμευτικά ότι δεν ισχύει οποιαδήποτε υπερεθνική και ευρωπαϊκή συμφωνία εφόσον δεν ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες προβλέψεις ενός εθνικού συντάγματος. Ανάλογα, η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετεί απαιτήσεις της Γερμανίας που έχουν κριθεί σε δικαστήρια της τελευταίας ως απαράδεκτες. Γι' αυτό, το ορθό είναι, αν η κυβέρνηση νιώθει ότι παρεμποδίζεται στο έργο της από το Σύνταγμα, να το θέσει στη διαδικασία αναθεώρησης. Αυτός είναι ο κανόνας και η απαίτηση σε ένα Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια δικαίου των πολιτών. Μέχρι τότε οφείλει να το σέβεται.

Στο τρίτο μέρος της φράσης, ο πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η πολιτική του δεν δεσμεύεται αναγκαστικά από το Σύνταγμα, εφόσον άλλα συντάγματα έχουν διαφορετικές, πιο επιθυμητές προβλέψεις και επιτρέπουν, κατά προέκταση, τέτοιου τύπου συμφωνηθείσες υποχωρήσεις όπως έκανε η ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο.

Ενα σύνταγμα, όπως και ένα νομικό καθεστώς, εκφράζει κοινωνικούς συσχετισμούς, κοινωνικές επιθυμίες και στόχους, αξίες και αρχές. Ουδείς μπορεί να επιβάλει σε ένα εθνικό κράτος να αντιστοιχεί το Σύνταγμά του με προβλέψεις άλλων συνταγμάτων. Το ελληνικό σύνταγμα στηρίζεται στην εμπειρία του ανώμαλου κοινοβουλευτικού καθεστώτος της δεκαετίας του εξήντα και της χούντας. Οι προβλέψεις του συνδέονται και απορρέουν απ' αυτές τις εμπειρίες. Εμπειρίες διαφορετικές από άλλων κρατών τα οποία δεν γνώρισαν αντίστοιχες καταστάσεις.

Αυτή η διαφορετικότητα δεν καθιστά το ελληνικό Σύνταγμα λιγότερο ισχυρό, λιγότερο λογικό, λιγότερο προφανές στις προβλέψεις του από εκείνες των συνταγμάτων τρίτων κρατών. Αντίθετα, υποχρεώνει τον καθένα μας, να μην παραβλέπει την ιστορική πείρα αυτού του τόπου. Τότε που η παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων ήταν σχετικά εύκολη στο όνομα διάφορων «λογικών προφάσεων». Καθώς και το γεγονός, ότι κάθε πολιτική νομιμοποιείται από τους εκλογείς και την έννομη δημοκρατική τάξη. Διαφορετικά η ζούγκλα περιμένει τόσο εμάς όσο και τους κυβερνώντες.

Ετικέτες

8 Ιουλίου 2010

Μπλόκο στη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία


Μπλόκο στη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία

Χρῆστος Γιανναρᾶς, «Ἐθνεγερσία, σύγκρουση δύο ὁραμάτων»

Χρῆστος Γιανναρᾶς,
«Ἐθνεγερσία, σύγκρουση δύο ὁραμάτων»

Κόλαση και Παράδεισος

Κόλαση και Παράδεισος
του Θεόδωρου Ζιάκα

2 Ιουλίου 2010

Γεωπολιτικοί προβληματισμοί

Γεωπολιτικοί προβληματισμοί
του Κωνσταντίνου Γρίβα
ardin.gr

Ετικέτες